Verkkotilaisuus 23.11.2021: Mitä uutta tiedetään digitalisaation ilmasto- ja ympäristövaikutuksista ja mitä mittareita on kehitteillä?
Digitaalisten palveluiden käytön ja laitteiden määrän lisääntyessä kuluu yhä enemmän luonnonvaroja ja sähköä. Toisaalta ICT-alalla on paljon potentiaalia vähentää esimerkiksi liikenteen tai teollisuuden kasvihuonekaasupäästöjä. Suomen ensimmäinen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategia julkaistiin maaliskuussa. Liikenne- ja viestintäministeriö kutsuu kuulemaan ja keskustelemaan strategian toimeenpanosta verkkotilaisuuteen 23.11.2021.
Kansallisen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian toimeenpanoa seurataan vuosittain järjestettävässä foorumissa. Yksi strategiassa tunnistetusta kuudesta kehittämiskohteesta on se, että ICT-alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista on saatavilla vain hajanaista tietoa kansallisesti ja kansainvälisesti. Kokonaisvaltaista ja läpinäkyvää tietoa tarvitaan ICT-alan hiilijalanjäljestä ja materiaalinkulutuksesta ja siitä, miten digitalisaation avulla vähennetään muiden alojen päästöjä. Ensimmäisessä foorumissa keskitymme ICT-alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia koskevan tietopohjan laajentamiseen ja mittareiden kehittämiseen.
Viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen esittelee Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin luonnostelemia mittareita vaikutusten seuraamiseksi. DNA:n yritysvastuupäällikkö Tuuli Nummelin, Elisan yritysvastuujohtaja Minna Kröger ja Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen kertovat puolestaan, miten yritykset mittaavat ympäristövaikutuksia. Julkisten asiointi- ja muiden palvelujen digitalisaation ilmastovaikutuksien mittaamisen kehittämisestä puhuu erityisasiantuntija Janne Pesu Suomen ympäristökeskusta. Aalto-yliopiston professori Jukka Manner esittelee ICT ilmaston eduksi -hanketta ja Sitran asiantuntija Lotta Toivonen kertoo laitteiden elinkaaren aikaisista vaikutuksista valmistuneesta tutkimuksesta. Tilaisuuden avaa yksikön johtaja Päivi Antikainen liikenne- ja viestintäministeriöstä.
ICT-alan osuus maailman sähkönkulutuksesta on arviolta noin 4-10 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöt noin 3-5 prosenttia.
Foorumi järjestetään verkkotilaisuutena tiistaina 23.11.2021 klo 10-12. Linkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittautua foorumiin voi 19.11. asti: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/77f23040-4381-4f80-b884-554c6a5cc02c?displayId=Fin2389724
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Tuuli Ojala, p. 0295 342 198, tuuli.ojala(at)gov.fi
Webropol: Ilmoittautuminen ja foorumin ohjelma 23.11.2021
Valtioneuvoston julkaisuarkisto: ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategia. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 2021:4