EU-asiat

  1. Euroopan unionin neuvosto
  2. EU-asioiden valmistelu kotimaassa
  3. Valmistelu ja päätöksenteko EU:n neuvostossa

1. Euroopan unionin neuvosto

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuus kiertää vakiintuneessa järjestyksessä EU-maiden kesken ja vaihtuu puolivuosittain.

Euroopan unionin neuvosto neuvottelee EU:n lainsäädännöstä ja hyväksyy säädökset yhdessä Euroopan parlamentin kanssa. EU:n neuvoston kokouksissa EU-maiden ministerit keskustelevat lakiesityksistä ja hyväksyvät uutta lainsäädäntöä. EU:n neuvostolla on 10 eri kokoonpanoa.

Suomea liikenne- ja televiestintäneuvostossa edustaa liikenne- ja viestintäministeri. Ministerit kokoontuvat joko Brysselissä tai Luxemburgissa.

Virallisten ministerineuvostojen lisäksi ministereillä on epävirallisia kokouksia. Ne pidetään vuorossa olevassa puheenjohtajamaassa.

2. EU-asioiden valmistelu kotimaassa

Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa EU:n liikenne- ja viestintäasioiden kansallisesta valmistelusta ja seurannasta.

Liikenne- ja viestintäministeriössä EU-asiat valmistellaan ministerin johdolla. Kullekin asialle määritellään vastuuvirkamies, jonka tehtävänä on ohjata ja valvoa asian etenemistä ja käsittelyä koko prosessin ajan. Kansainvälisten asioiden yksikkö vastaa siitä, että EU:ta koskevien asioiden hoito on ministeriössä laadukasta ja tuloksellista.

Suomen kanta kuhunkin EU:sta tulleeseen asiaan muotoillaan niin, että myös sidosryhmien mielipiteet kuullaan. Suomen näkemyksen muodostamisessa tärkeä rooli on valtioneuvoston kanslian EU-asioiden sihteeristöllä ja Brysselissä toimivalla Suomen pysyvällä EU-edustustolla.

Valtioneuvoston kanslia vastaa Suomen EU-politiikan yleisistä linjauksista ja sovittaa yhteen EU-asioiden valmistelua ja käsittelyä valtioneuvostossa. Suomen EU-poliittisista linjauksista päätetään pääministerin johdolla hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.

Eduskunta osallistuu aktiivisesti EU:n liikenne- ja viestintäasioiden valmisteluun. EU:n komission antamista säädöshankkeista informoidaan eduskuntaa valtioneuvoston kirjelmällä. Ennen jokaista ministerineuvostoa kokouksen asialista käsitellään eduskunnan suuressa valiokunnassa.

EU-asioiden yhteensovittamisjärjestelmä

Suomen EU-asioiden yhteensovittamisjärjestelmän tarkoituksena on varmistaa, että Suomella on yhteen sovitettu ja Suomen yleisiä EU-poliittisia linjauksia vastaava kanta kaikkiin EU:ssa vireillä oleviin asioihin niiden eri käsittelyvaiheissa. EU-asioiden yhteensovittamisesta sekä yhteensovittamisjärjestelmästä vastaa valtioneuvoston EU-sihteeristö (VNEUS).
Yhteensovittamisjärjestelmään kuuluvat

  • toimivaltaiset ministeriöt
  • EU-valmistelujaostot
  • EU-asioiden komitea
  • EU-ministerivaliokunta.

EU-valmistelujaostot

EU-asioiden komitea on asettanut yhteensä 36 sektorikohtaista valmistelujaostoa. Jaostojärjestelmä on EU-asioiden virkamiesvalmistelun perusrakenne. EU-jaostoissa puheenjohtaja ja sihteeri ovat yleensä toimivaltaisesta ministeriöstä.

Jaostot voivat kokoontua suppeassa tai laajassa kokoonpanossa. Suppeaan kokoonpanoon kuuluu toimivaltaisten ministeriöiden virkamiesten lisäksi muiden ministeriöiden ja virastojen edustajia. Laajaan kokoonpanoon kuuluu myös etujärjestöjen ja sidosryhmien edustajia. Kussakin jaostossa on myös edustaja valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osastolta ja Ahvenanmaan maakunnan hallituksesta. Jaostot kokoontuvat vaihtelevasti tarpeen mukaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa kahdesta jaostosta. 

Viestintä (EU-19) -jaostossa edustettuina ovat LVM, OM, OKM, PLM, SM, TEM, UM, VM, VNK, Ahvenanmaan maakuntahallitus, Ilmatieteen laitos, Kansaneläkelaitos, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Väylävirasto, Asiakkuusmarkkinointiliitto, Elinkeinoelämän keskusliitto, FiCom ry, Finanssiala, Finnet-liitto ry, Kaupan liitto, Keskuskauppakamari, Kuluttajaliitto, Kuntaliitto, Kyberala ry, Kynnys ry, Medialiitto, Näkövammaisten liitto ry, Palvelualojen työnantajat Palta, RadioMedia ry, Sitra, STTK, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry, Suomen yrittäjät, Teknologiateollisuus ry.

Liikenne (EU-22) -jaostossa edustettuina ovat LVM, MMM, OM, PLM, SM, STM, TEM, UM, VM, VNK, YM, Ahvenanmaan maakuntahallitus, Ilmatieteen laitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Pääesikunta puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Tulli, Väylävirasto, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto ry, Autoalan Keskusliitto, Autoliikenteen Työnantajaliitto ry, Autotuojat- ja teollisuus, Bioenergia ry, Elinkeinoelämän keskusliitto, FinMobility ry, Infra ry / Rakennusteollisuus RT ry, Invalidiliitto, ITS Finland ry, Keskuskauppakamari, Kynnys ry, Liikennepalvelukauppiaat, Liikenneturva, Linja-autoliitto ry, Logistiikkayritysten Liitto ry, Meriteollisuus ry, Metsäteollisuus ry, Näkövammaisten liitto ry, Palvelualojen työnantajat, Raideammattilaiset JHL ry, Rakli ry, Satamaoperaattorit ry, STTK, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, Suomen Huolinta- ja logistiikkaliitto ry, Suomen ilmailuliitto, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry, Suomen Kuntaliitto, Suomen lentäjäliitto, Suomen Merimies-Unioni ry, Suomen Paikallisliikenneliitto, Suomen Satamat ry, Suomen Tieyhdistys ry, Suomen Varustamot ry, Suomen Yrittäjät, Taksiliitto ry, Teknologiateollisuus, VTT, Yhteinen Toimialaliitto ry.

Yhteystiedot

Viestintäjaosto (EU-19)  -jaosto: puheenjohtaja kansainvälisten asioiden johtaja Silja Pasanen ja sihteeri suunnittelija Petri Lepistö.

Liikenne (EU-22) -jaosto: puheenjohtaja kansainvälisten asioiden johtaja Silja Pasanen ja sihteeri erityisasiantuntija Noora Saarinen-Uutela.

Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected].

3. Valmistelu ja päätöksenteko EU:n neuvostossa

EU:n liikenne- ja viestintäasioita valmistellaan jäsenvaltioiden virkamiehistä koostuvissa työryhmissä. Työryhmissä Suomea edustavat Suomen pysyvässä EU-edustustossa työskentelevät asiantuntijat. Kokouksiin osallistuu useimmiten myös liikenne- ja viestintäministeriön tai sen hallinnonalan asiantuntija.

Työryhmäkäsittelyn jälkeen asioita käsitellään pysyvien edustajien komitean ensimmäisessä kokoonpanossa (Coreper I). Täällä Suomea edustaa EU-edustuston pysyvän edustajan sijainen.

Coreper-käsittelyn jälkeen asiat siirtyvät ministerineuvostoon. EU:n liikenne- ja viestintäasioita käsitellään liikenne-, televiestintä- ja energianeuvostossa.  Neuvosto kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Liikenne- ja viestintäasioita käsitellään käsitellään puolen vuoden välein eli yleensä kesä- ja joulukuun liikenne-, tele- ja energianeuvostossa.