Ministeri Ranne: Suomi vaikuttaa aktiivisesti merenkulun turvaamiseksi Itämerellä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2024 9.46
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. (Kuva: Fanni Uusitalo / VNK)

Suomi tekee aktiivista kansainvälistä vaikuttamistyötä merenkulun ja meriympäristön turvaamiseksi Itämerellä.

- Suomi tekee työtä eri areenoilla Itämeren merenkulun ja meriympäristön turvaamiseksi. Tiivistämme myös entisestään yhteistyötä muiden samanmielisten Itämeren valtioiden kanssa. Yhteistyöllä varmistamme, että Suomen huoltovarmuuden kannalta keskeinen Itämeri pysyy merenkululle turvallisena, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Venäläisen raakaöljyn merikuljetuksiin kohdistuvat pakotteet ovat johtaneet öljyn kuljettamiseen tavallista vanhemmilla aluksilla ja heikommalla vakuutussuojalla. Tämä lisää öljyonnettomuuden riskiä Itämerellä. Talvi ja jäissä ajaminen lisäävät turvallisuusriskejä, jos alus on vanhempi ja heikkokuntoinen.

Suomi allekirjoitti 16.12.2024 niin sanottua varjolaivastoa koskevan julkilausuman. Julkilausuman allekirjoittivat Suomen lisäksi Tanska, Viro, Saksa, Islanti, Latvia, Liettua, Hollanti, Norja, Puola, Ruotsi ja Iso-Britannia.

Suomi on 11.12.2024 alkaen pyytänyt vakuutustietoja Itämerellä purjehtivilta säiliöaluksilta. Vakuutuksia kysytään Suomen talousvyöhykkeellä kaikilta Venäjältä tulevilta raakaöljyä ja öljytuotteita kuljettavilta säiliöaluksilta.

Suomi vaikuttaa merenkulun turvallisuuden puolesta useilla eri foorumeilla, kuten EU:ssa, kansainvälisessä merenkulkujärjestössä (International Maritime Organization, IMO) ja Euroopan meriturvallisuusvirastossa (European Maritime Safety Agency, EMSA).

Kuluneen vuoden aikana Suomi on pitänyt EMSA:ssa esillä Itämeren tilannetta eurooppalaisen öljyntorjuntavalmiuden osalta. Kesäkuussa Suomi järjesti yhdessä Ruotsin ja Viron kanssa Lissabonissa EMSA:n hallintoneuvoston kokouksen yhteydessä tilaisuuden, jossa tuotiin esiin Suomenlahden tilannetta sekä tärkeyttä varautua öljyntorjuntaan myös jäisissä olosuhteissa. Tilaisuuden pohjalta keskusteluja on jatkettu EMSA:n hallintoneuvostossa ja muussa yhteydenpidossa EU-jäsenvaltioiden kesken.

- Olen tyytyväinen käymiimme keskusteluihin ja tärkeän viestimme vastaanottoon tähän asti. Laaja öljyonnettomuus talvisella Suomenlahdella olisi valtava katastrofi, johon meidän on varauduttava myös eurooppalaisella tasolla, ministeri Ranne painottaa.

Suomen tavoitteena on, että EMSA avaa tarjouskilpailun eurooppalaisin varoin rahdatusta öljyntorjunnan valmiusaluksesta pohjoiselle Itämerelle.

Lisätietoja:

ministeri Ranteen haastattelupyynnöt:
erityisavustaja Tuomas Sorsa, p. 0295 342 012, [email protected] 

varjolaivasto:
hallitusneuvos Tiina Ranne, p. 0295 342 036, [email protected]

EMSA:n öljyntorjuntakapasiteetti:
neuvotteleva virkamies Eero Hokkanen, p. 0295 342 021, [email protected]