Ministeri Berner: Tiedon saatavuuteen ja laadukkuuteen panostettava

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2016 14.46 | Julkaistu suomeksi 14.1.2016 klo 14.52
Uutinen
Anne Berner tietosuojaa ja tiedon hyödyntämistä koskevassa keskustelutilaisuudessa 14.1.2016 (Kuva: LVM)
Anne Berner tietosuojaa ja tiedon hyödyntämistä koskevassa keskustelutilaisuudessa 14.1.2016 (Kuva: LVM)

Tietoa hyödyntämällä on mahdollista tuottaa yhteiskunnalle lisäarvoa, joten sen saatavuus ja käytön edellytykset on turvattava pitkäjänteisesti, sanoi ministeri Berner liikenne- ja viestintäministeriön tietosuoja-asetusta ja tiedon hyödyntämistä käsitelleessä keskustelutilaisuudessa.

EU:n tietosuoja-asetus hyväksyttiin joulukuussa 2015. Asetus sisältää korkean tietosuojan tason ja entistä yhdenmukaisemman lainsäädännön kaikkialla EU:ssa.

Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti yhdessä elinkeinoelämän kanssa avoimen keskustelufoorumin, jossa keskustellaan siitä, miten asetuksen voimaantuloon voitaisiin valmistautua ja mitä mahdollisuuksia asetus tuo digitaaliselle liiketoiminnalle.

Mahdollisuuksista ja niiden hyödyntämisestä on kysymys myös hallituksen kärkihankkeessa, jonka taviotteena on luoda kasvuedellytyksiä digitaaliselle liiketoiminnalle, sanoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner keskustelutilaisuuden avauspuheessa ja iloitsee, että työ hyvässä vauhdissa:

- Esimerkiksi massadatan osalta teemme hanketoiminnan lisäksi oikeudellista analyysiä ja strategisia linjauksia yhteistyössä toimialan kanssa. Toivon, että dataan perustuvat liiketoimintaratkaisut ja palvelut tehtäisiin tulevaisuudessa yhä useammin suomalaisen osaamisen pohjalta ja yritykset voisivat olla myös korkeatasoisen tietosuojan esimerkkejä maailmalla.

- Kun esimerkiksi yritysten massadata-analytiikkaan tehtyjen investointien arvioidaan kattavan kolmanneksen yritysten it-menoista on vähintäänkin perusteltua, että myös datan hyvään hallintaan, läpinäkyvyyteen, osaamiseen, johtamiseen ja tietosuojaan tehtävät panostukset ovat korkealla tasolla, ministeri Berner toteaa.

Tilaisuudessa esiteltiin yhtenä tiedon hyödyntämisen esimerkkinä My data eli ihmiskeskeinen datan hallintamalli. My Data (omadata) lähestyy tiedon hyödyntämistä yksilön näkökulmasta ja hänen oikeudestaan kontrolloida tämän tiedon käyttöä.