Digibarometri: Suomen digitalisaation edellytykset ja käyttö ovat korkealla tasolla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2019 9.40 | Julkaistu suomeksi 11.6.2019 klo 9.42
Uutinen
Bittivirtaa palvelinkeskuksessa. (Kuva: Shutterstock)
Bittivirtaa palvelinkeskuksessa. (Kuva: Shutterstock)

Suomen digitaalisuus suhteessa 22 muuhun maahan on jälleen mitattu. Suomi sijoittui vuosittaisessa Digibarometri 2019 -tutkimuksessa tänä vuonna kolmanneksi. Yhdysvallat on noussut toiselta tilalta vertailun kärkeen. Tanska on siirtynyt kuudennelta sijalta toiseksi ja Norja pudonnut kärkipaikalta viidenneksi.

Suomi on ollut tasaisen varmasti Digibarometrin kolmen parhaan maan joukossa koko barometrin olemassaolon ajan, vuodesta 2014.

Digibarometri kertoo kansakunnan "digitaalisen asennon" ja sen muutokset, myös suhteessa muihin maihin. Barometrissa mitataan digitaalisuuden yhteiskunnallista hyödyntämistä. Mittaus toteutetaan kolmella tasolla - edellytykset, käyttö ja vaikutukset sekä kolmella pääsektorilla - yritykset, kansalaiset ja julkinen.

Digitalisuudella yrityksille suuri merkitys

Kolme neljästä vastaajayrityksestä näkee, että digitalisaatiolla on yrityksen toiminnassa vähintäänkin kohtalaisen suuri merkitys. Erityisesti teollisuudessa digitalisaatioon kohdistuva huomio on kasvanut. Myös massadataa hyödynnetään jonkin verran aiempaa enemmän. Muutos on ollut erityisen suuri kuljetus ja huolinta-alalla. Siellä massadataa hyödyntävien yritysten määrä on barometrin mukaan kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa.

Viime vuosina kyberturvallisuus on noussut kasvavassa määrin digitaalisten valmiuksien keskiöön. Kyberuhkien torjuntavalmius on viime vuosina Suomessa yleisesti parantanut. Kriittisen infrastruktuurin turvaamisen osalta on vielä parannettavaa, selviää barometrista.   

Datan määrän, vaihdannan ja analytiikan odotetaan kasvavan huimasti tulevien vuosien aikana. Niiden myötä lisääntyy merkittävästi myös IT-resurssien sekä energiantuotannon tarve.

Business Finlandin, liikenne ja viestintäministeriön, Teknologia-teollisuus ry:n ja Verkkoteollisuus ry:n Digibarometri julkaistiin nyt kuudetta kertaa.

Lisätietoja:

Hauta Janne, neuvotteleva virkamies, p. 050 300 6990