Valtioneuvoston asetus radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta lausunnoille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2023 9.06
Tiedote
Radiomasto sinistä taivasta vasten.
Antenni sinistä taivasta vasten. (Kuva: Ira Niva / Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta annetun valtioneuvoston asetuksen eli taajuusasetuksen muuttamista koskevasta luonnoksesta. Lausuntoja voi antaa 6.10.2023 saakka.

Taajuusasetusta muutetaan, koska Yleisradion hallintoneuvosto on päättänyt luopua Yle Puheen FM-lähetyksistä. Päätöksestä johtuen Yle Puheelle varattu valtakunnallinen radioverkko vapautetaan muille radiotoimijoille.

Ylelle on varattu taajuusasetuksella viisi valtakunnallista, yksi osavaltakunnallinen ja kaksi alueellista ja paikallista radioverkkoa julkisen palvelun tehtävän hoitamista varten. Yle Puheelta vapautuu valtakunnallinen radioverkko. Muihin Ylelle varattuihin radioverkkoihin ei tulisi muutoksia.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom käynnistää verkon vapauduttua radion ohjelmistotoimilupien hakukierroksen. Näillä näkymin toimiluvat tulisivat haettavaksi alkuvuonna 2024.

Mitä seuraavaksi?

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 8.1.2024.

Asetusluonnoksesta voi antaa lausuntoja 6.10.2023 asti. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen lakimuutoksen valmistelu jatkuu virkatyönä.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Roosa Patrakka, roosa.patrakka(at)gov.fi, p. 0295 342 192

yksikön johtaja Sini Wirén, sini.wiren(at)gov.fi, p. 0295 342 532