Valtioneuvostolta tukea yritysten tietoturvan kehittämiseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2022 14.30 | Julkaistu suomeksi 18.11.2022 klo 14.52
Tiedote
Henkilöitä töissä katsomassa kaavioita tietokoneen näytöiltä. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)
Henkilöitä töissä katsomassa kaavioita tietokoneen näytöiltä. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Valtioneuvosto antoi asetuksen tietoturvan kehittämisen tuesta eli niin kutsutusta tietoturvasetelistä 13.10.2022. Asetus tulee voimaan 1.12.2022.

Uudella määräaikaisella tuella yritykset voivat konkreettisesti parantaa järjestelmiensä tietoturvaa sekä kehittää omaa tietoturvaosaamistaan. Yleisen kybervarautumistason nostaminen yhteiskunnan kriittisillä sektoreilla parantaa yhteiskunnan kykyä suojautua muun muassa hybridiuhkilta.

- Yritysten kyberturvallisuus on ratkaisevassa roolissa yhteiskunnan kokonaisturvallisuudelle. Tietoturvaseteli on uusi, tärkeä työkalu kaiken kokoisille yrityksille. Tässäkin näytämme esimerkkiä muulle EU:lle, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo.

Tietoturvaseteli on suunnattu yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen yrityksille. Tietoturvasetelissä on kaksi suuruusluokkaa. Pienempi seteli on enintään 15 000 euroa yritystä kohden. Pienempää tukea yritykset voivat hyödyntää esimerkiksi tietojärjestelmiensä tarkastus- ja arviointityöhön tai henkilökunnan kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Suurempi tietoturvaseteli on arvoltaan enintään 100 000 euroa, ja se on tarkoitettu uhkamallinnuksiin ja hyökkäyksenestotestauksiin sekä näiden perusteella tarvittaviin välittömiin toimiin tietoturvan parantamiseksi. Suuremmalla tietoturvasetelillä yritykset voivat kattaa 70 prosenttia tietoturvaprojektin kuluista, eli projektikustannusten omavastuu on 30 prosenttia.

Vuoden 2022 toisessa lisätalousarviossa myönnettiin liikenne- ja viestintäministeriön alalle tietoturvallisuuden kehittämiseen suomalaisissa yrityksissä kuuden miljoonan euron määräraha, jonka avulla määräaikaisia tietoturvaseteleitä voidaan myöntää.

Mitä seuraavaksi?

Asetus tulee voimaan 1.12.2022. Tietoturvan kehittämisen tukea voi hakea Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselta 1.12.2022 alkaen.

Lisätietoja:

[email protected]

johtaja Jukka-Pekka Juutinen, Kyberturvallisuuskeskus, p. 029 539 0523, [email protected]

erityisasiantuntija Mari Marttila, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 050 473 2933, [email protected]

yksikön johtaja Maija Ahokas, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 040 031 6178, [email protected], Twitter: @mmaija