Valtioneuvosto linjasi kantojaan kybersolidaarisuusasetuksesta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 6.7.2023 13.59
Tiedote
Työntekijä kuulokkeet päässä tarkkailee näyttöjä raideliikenteen ohjauskeskuksessa.
Työntekijä näyttöpäätteiden äärellä. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Valtioneuvosto toimitti 6.7.2023 eduskunnalle U-kirjelmän komission ehdotuksesta kybersolidaarisuusasetukseksi ja muutoksiksi kyberturvallisuusasetukseen. Kybersolidaarisuusasetuksen tavoitteena on parantaa EU:n yhteistä kyberhäiriöiden havainnointia ja tilannekuvaa sekä kyvykkyyttä vastata kyberhäiriöihin.

Kybersolidaarisuusasetuksella vahvistettaisiin EU:n valmiuksia havaita, varautua ja reagoida kyberturvallisuusuhkiin ja -häiriöihin. Asetusehdotuksessa esitetään yleiseurooppalaisen turvaoperaatiokeskusten infrastruktuurin (Security Operations Centre, SOC) käyttöönottoa. Lisäksi asetusehdotuksessa esitetään kyberhätätilanteiden mekanismin ja kyberturvallisuusreservin perustamista jäsenvaltioiden tukemiseksi kyberturvallisuuspoikkeamien hallinnassa

Samalla kyberturvallisuusasetusta muutettaisiin niin, että tietoturvapalveluntarjoajat lisättäisiin kyberturvallisuusasetuksen soveltamisalaan. 

Valtioneuvosto pitää ehdotuksia pääosin kannatettavana. Kybersolidaarisuusasetuksella on mahdollista parantaa kyberturvallisuutta ja häiriöistä palautumista unionin tasolla. Myös tiedonvaihdon kehittäminen on kannatettava tavoite, mutta uusia mekanismeja kehitettäessä tulisi ottaa huomioon jo olemassa olevat tiedonvaihdon järjestelyt.

Mitä seuraavaksi?

Hallitus antoi asiaa koskevan U-kirjelmän eduskunnalle 6.7.2023. Kirjelmä käsitellään suuressa valiokunnassa, jolle asianomaiset erikoisvaliokunnat antavat lausuntonsa.

EU-tasolla ehdotuksen käsittely aloitetaan Espanjan puheenjohtajuuskaudella.

Ehdotuksen toteutuessa Suomen tulisi nimetä viranomaiseen sijoitettu kansallinen SOC-toimija, joka voi osallistua rajat ylittävään SOC-konsortioon. Jatkossa Suomi voisi pyytää Euroopan kyberhätätilanteiden mekanismista tukea merkittävien ja laaja-alaisten kyberhäiriöiden hallintaan tai ennakolliseen varautumistestaukseen osittain tai kokonaan unionin rahoituksella.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Emma Hokkanen, p. 050 430 6366, [email protected]