Statsrådet fastställde sina ståndpunkter om cybersolidaritetsakten
Statsrådet överlämnade den 6 juli 2023 en U-skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till cybersolidaritetsakt och ändring av cybersäkerhetsakten. Syftet med cybersolidaritetsakten är att förbättra EU:s gemensamma förmåga att upptäcka cybersäkerhetsincidenter, skapa en lägesbild och hantera dessa incidenter.
Målet är att stärka unionens kapacitet att upptäcka, förbereda sig inför och hantera cyberhot och cybersäkerhetsincidenter. Det föreslås att det inrättas en europeisk infrastruktur av säkerhetscentrum (Security Operations Center, SOC). Vidare föreslås det att det inrättas en cybersäkerhetsmekanism och en cybersäkerhetsreserv för att hjälpa medlemsstaterna att hantera cybersäkerhetsincidenter.
Samtidigt ändras cybersäkerhetsakten så att leverantörer av hanterade säkerhetstjänster omfattas av aktens tillämpningsområde.
Statsrådet anser att förslagen i huvudsak kan understödas. Genom cybersolidaritetsakten kan cybersäkerheten och återhämtning efter incidenter förbättras på unionsnivå. Också målet att utveckla informationsutbytet kan understödas, men vid utvecklingen av nya mekanismer bör nuvarande arrangemang för informationsutbyte beaktas.
Vad händer härnäst?
Regeringen lämnade en U-skrivelse i frågan till riksdagen den 6 juli 2023. U-skrivelsen ska behandlas i stora utskottet, till vilket de berörda fackutskotten yttrar sig.
På EU-nivå inleds behandlingen av förslaget under Spaniens ordförandeskap.
Om förslaget genomförs ska Finland utse en nationell myndighetsplacerad SOC-aktör som kan delta i ett gränsöverskridande SOC-konsortium. I fortsättningen ska Finland kunna begära stöd från den europeiska mekanismen för cyberkriser för hantering av betydande och omfattande cyberstörningar eller för beredskapstestning, helt eller delvis med unionsfinansiering.
Ytterligare information:
Emma Hokkanen, specialsakkunnig, tfn 050 430 6366, [email protected]