Tunnistuslaki ajan tasalle

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2016 14.34 | Julkaistu suomeksi 29.6.2016 klo 14.36
Uutinen
Läppäri, sormet näppäimillä. (Kuva: LVM / Palokallio)
Läppäri, sormet näppäimillä. (Kuva: LVM / Palokallio)

Suomen sähköistä tunnistamista ja sähköistä allekirjoitusta koskeva laki, eli tunnistuslaki, päivitetään vastaamaan EU-lainsäädäntöä ja edistämään digitaalista liiketoimintaa.

Muutoksella selvennetään kotimaisessa luottamusverkostossa toimivien tunnistusvälineiden tarjoajien ja tunnistusvälityspalvelujen tarjoajien rooleja. Tunnistuspalvelujen tarjoajien on määrä muodostaa luottamusverkosto vuonna 2017.

Jatkossa vahvan tunnistusvälineen, kuten pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen, saamiseksi henkilöllisyys on osoitettava passilla tai virallisella henkilökortilla. Vuodesta 2019 lähtien ajokortti ei kelpaa tunnistusasiakirjaksi vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä haettaessa.

Tasavallan presidentti vahvisti sähköistä tunnistamista ja sähköisiä allekirjoituksia koskevan lain muutokset 29. kesäkuuta 2016. Laki tulee voimaan 1. heinäkuuta 2016.

Sähköistä allekirjoitusta koskevan lainsäädännön muutoksen taustalla on EU:n ns. eIDAS-asetus, joka tulee voimaan 1.7.2016. Lakimuutos liittyy myös hallituksen kärkihankkeisiin, joilla rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristöä ja sujuvoitetaan säädöksiä.