Suomi tarkkailijajäseneksi eurooppalaisia kielimalleja edistävään allianssiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2024 13.43
Tiedote
Nainen käyttää tietokonetta kotona keittiön pöydän ääressä.
Nainen käyttää tietokonetta. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi / LVM)

Valtioneuvosto antoi 8.5.2024 eduskunnalle U-kirjelmän, jossa se esittää Suomen liittymistä tarkkailijajäsenenä eurooppalaisen digitaali-infrastruktuurikonsortion kieliteknologian allianssiin (Alliance for Language Technologies EDIC, ALT-EDIC).

EU:n alainen ALT-EDIC kehittää yhteistä eurooppalaista kieliteknologiainfrastruktuuria. Infrastruktuuri on tarkoitettu erityisesti suurille kielimalleille eli tekstiä tuottaville tekoälysovelluksille. Allianssin tarkoituksena on parantaa eurooppalaisen kielidatan saatavuutta, ylläpitää Euroopan kielellistä monimuotoisuutta ja vahvistaa Euroopan kilpailukykyä.

Tarkkailijajäsenenä Suomella on mahdollisuus osallistua allianssin yleiskokouksiin ilman äänioikeutta ja osallistua järjestettäviin tapahtumiin. Suomi tavoittelee myöhemmin varsinaista jäsenyyttä, mikäli rahoitus jäsenmaksuihin varmistuu.

Liittymällä allianssiin Suomi pyrkii tukemaan kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta Euroopassa. Tähän kuuluu erityisesti suomen ja ruotsin kielen sekä Suomessa puhuttujen vähemmistökielten aseman vahvistaminen kieliteknologioiden kehittämisessä. Suomi pyrkii myös tukemaan eurooppalaista teknologista huippuosaamista.

Valtioneuvosto kannattaa EU:n jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä kieliteknologian allianssissa. Suomi on yksi edelläkävijöistä suurten kielimallien tutkimuksessa ja kehityksessä sekä suurteholaskennassa. Se tuo hyvät lähtökohdat kansainvälisessä kilpailussa. Liittyminen allianssiin on Suomen edun mukaista.

EU julkaisi osana digitaalinen vuosikymmen 2030 –ohjelmaa eurooppalaiset digitaalisen infrastruktuurin konsortiot (European Digital Infrastructure Consortium, EDIC). Konsortioiden avulla pyritään nopeuttamaan ja yksinkertaistamaan monikansallisia eurooppalaisia hankkeita, mikä tukee EU:n digitalisaatiotavoitteiden saavuttamista. ALT-EDIC perustettiin 1.2.2024 ja siihen on liittynyt kattavasti EU:n jäsenmaita.

Mitä seuraavaksi?

Suomen liittyessä allianssiin käynnistetään myös kansallinen järjestyminen ALT-EDIC-työn ympärillä.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Tomi Paavola, tomi.paavola(at)gov.fi, p. 0295 342 089