Pysykää hengissä, rakkaat nuoret!

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2023 11.23
Kolumni
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. (Kuva: LVM)

Taas on yksi vaarallinen viikonloppu selvitty hengissä. Perjantain ja sunnuntain 8.–10.9. välillä tieliikenteessä sattui liki 100 onnettomuutta, mutta ei onneksi mitään pahempaa. Saamme olla kiitollisia, ettei yhdellekään perheelle tullut murskaavaa viestiä oman nuoren vakavasta onnettomuudesta.

Vuonna 2022 liikennekuolemien määrä oli ensimmäistä kertaa alle 200. Jokainen kuolema on kuitenkin liikaa. Ne ovat tragedioita, joita ei saisi tapahtua.

Nuoret kuljettajat ovat onnettomuustilastoissa yliedustettuina. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta tieliikenteessä vahingoittuneista joka neljäs on nuori. Erityisesti nuorilla miehillä on korostunut riski joutua liikenneonnettomuuteen.

Nuorten kuolemaan johtaneista onnettomuuksista yli 60 prosenttiin liittyy ylinopeus ja sen seurauksena tieltä suistuminen. Noin kolmannekseen tapauksista liittyy päihteiden käyttö. Myös turvavälineiden käyttämisessä on puutteita.

Hieman yli puolella kuljettajista on takanaan aiempia liikennerikkomuksia ja usein myös muutoin vaikea elämäntilanne. Edeltävänä viikonloppunakin monet nuoret leikkivät hengellään ja esittelivät taitojaan viritetyillä mopoilla tai auton ratissa, usein tuore ajokortti taskussa.

Hallituksella ja meillä kaikilla on yhteinen tavoite: nolla liikennekuolemaa vuonna 2050. Välitavoitteena on liikennekuolemien puolittaminen vuoteen 2030 mennessä.

Jotta tavoitteisiin päästään, liikennekuolemien tulee vähentyä nykyistä nopeammin. Suomi on jäänyt liikenneturvallisuuden huippumaista jälkeen. Olemme kahdeksanneksi turvallisin EU-maa, kun liikenteessä kuolleiden määrä suhteutetaan väkilukuun. Näin laskettuna Suomessa on jopa 1,5-kertainen määrä liikennekuolemia naapurimaihin Ruotsiin ja Norjaan verrattuna.

Liikenneturvallisuuden edistämisen pitää olla vaikuttavampaa. Tavoite nollasta liikennekuolemasta on nimittäin niin kova, että sen saavuttaminen olisi maailmanennätys. Siihen tarvitaan meitä kaikkia.

Siksi kävimme tänään 13.9.2023 pyöreän pöydän keskustelun nuorten liikenneturvallisuudesta ja keinoista sen parantamiseksi. Keskusteluun osallistui laajasti eri sidosryhmiä.

Tarvitsemme lisää ymmärrystä siitä, miten saamme kaikki nuoret sitoutumaan turvallisempaan liikennekulttuuriin sekä nuorten liikennekuolemat, pysyvät vammautumiset ja loukkaantumiset nollaan. Pyöreän pöydän keskustelun myötä aloitamme entistä vaikuttavamman yhteistyön nuorten liikenneturvallisuuden hyväksi.

Maailmanennätyksen saavuttamiseen tarvitaan kuitenkin ennen kaikkea teitä nuoria.

Te olette arvokkaita ja ainutlaatuisia. Jokainen teistä löytää oman paikkansa, kun kuljette omalla tiellänne turvallisesti, itsestä ja toisista huolehtien.

 

Lulu Ranne
liikenne- ja viestintäministeri