Ministeri Viitanen: EU:n viestintälainsäädäntöä kehitettävä kansalaisten eduksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2013 10.31 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 14.45
Tiedote

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen pitää komissaari Neelie Kroesin avausta verkkovierailumaksuista mielenkiintoisena, mutta myös ristiriitaisena. EU:n komission digitaalisten sisältöjen ja palveluiden komissaari Neelie Kroes totesi eilen torstaina Euroopan parlamentissa, että puhelinoperaattoreiden pitäisi lopettaa verkkovierailumaksut eli netinkäytöstä veloittaminen EU:n alueella matkustavilta asiakkailtaan ensi vuoden loppuun mennessä. - Suomi kannattaa verkkovierailumaksujen olennaista alentamista. Jo nykyinen EU:n verkkovierailumaksujen sääntely on säästänyt kansalaisten ja yritysten rahaa. Jokainen Euroopassa matkustanut suomalainen on voinut tuntea sääntelyn hyödyt kukkarossaan, sanoo ministeri Viitanen. - Verkkovierailumaksuista luopuminen ei kuitenkaan saa olla Troijan hevonen, joka lopulta johtaa kuluttajahintojen nostamiseen, ministeri huomauttaa. - Jos lainsäädäntömuutosten seurauksena Euroopan viestintämarkkinat jakautuvat muutaman suuren teleoperaattorin kesken, olemme menneet väärään suuntaan. Tämä olisi epäedullista myös Suomen kannalta, sillä Suomi tuskin olisi kiinnostava tukiasemien rakentamispaikka Keski-Euroopan jäteille.

- Eurooppalaista teletoimintaa pitää kehittää ensisijaisesti käyttäjien ehdoin, asuupa hän isossa tai pienessä jäsenmaassa. Kehitystyö ei saa edetä muutaman telejättiläisen sanelemalla tavalla, ministeri painottaa.

Verkkovierailuhintoja on EU:ssa säännelty vuodesta 2007 alkaen. Aluksi hintakatot koskivat vain puheluita, mutta sittemmin sääntely on laajennettu myös tekstiviesteihin ja dataan. Hintasääntelyn tavoitteena on, että EU-kansalaisen EU-alueella soittamat puhelut ja käyttämät viestintäpalvelut olisivat lähes samanhintaisia.

Lisätietoja

erityisavustaja Esa Suominen, p. 043 824 5668