Ministeri Vehviläinen: Nuorten liikenneturvallisuus edellyttää tiukempaa otetta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2009 9.00
Tiedote

Liikenneministeri Anu Vehviläinen on asettanut 16. joulukuuta 2009 työryhmän arvioimaan keinoja, joilla voidaan parantaa nuorten henkilöautoilijoiden ja mopoilijoiden liikenneturvallisuutta.

"Työryhmän asettamisen taustalla on liikenneturvallisuuden kaksijakoinen kehitys. Vaikka tieliikenteen turvallisuus on viime vuosina hitaasti parantunut, eivät nuorten, 15-24-vuotiaiden, kuolemat ja loukkaantumiset ole vähentyneet. Näin ei voi jatkua. Haluan, että talven aikana arvioidaan huolellisesti ja ennakkoluulottomasti myös kovempien keinojen käyttö nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi," sanoo liikenneministeri Anu Vehviläinen.

Työryhmän tehtävänä on arvioida toimenpiteitä, joilla voidaan parantaa nuorten turvallisuutta henkilöautoilijoina ja mopoilijoina. Uusien kuljettajien turvallisuuden parantamiseksi työryhmä selvittää rajoituksia, kuten 80-lätkää tai muuta uuden kuljettajan nopeutta rajoittavaa toimenpidettä, yöajokieltoa ja avattujen alkoholijuomien kieltoa autoissa. Arvioinnin kohteena ovat myös teknisten rajoittimien, kuten nopeuden rajoittimen ja alkolukon, käyttö. Mopoilun suhteen työryhmä tarkastelee keinoja mopojen virittämisen vähentämiseksi.

Lisäksi työryhmä selvittää tehokkaampia seuraamuksia uusien kuljettajien rikkomuksista. Tällainen voisi olla esimerkiksi ajokieltojen käytön lisääminen ja tehokkaampi valvonta.

Työryhmän on jätettävä ehdotukset tarpeellisista muutoksista ja niiden aikataulusta ministeriölle 30. huhtikuuta 2010 mennessä.

Työryhmän ehdotuksia ja nuorten liikenneturvallisuutta on tarkoitus käsitellä myös liikenneturvallisuusasiain neuvottelukunnassa liikenneturvallisuussuunnitelman valmistelun yhteydessä.

Työryhmän puheenjohtajana toimii liikenneneuvos Anneli Tanttu liikenne- ja viestintäministeriöstä. Ryhmän jäseniä ovat hallitusneuvos Anna-Liisa Tarvainen liikenne- ja viestintäministeriöstä, poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen sisäasiainministeriön poliisiosastolta, toimitusjohtaja Matti Järvinen Liikenneturvasta ja liikenneturvallisuusjohtaja Pekka Sulander Liikennevakuutuskeskuksesta.

Työryhmä tulee myös kuulemaan ulkopuolisia asiantuntijoita, kuten tutkijoita ja nuorisojärjestöjen edustajia. Tarpeen mukaan työryhmä voi järjestää keskustelutilaisuuden, jossa eri näkemyksiä voidaan puntaroida laajemmalla joukolla.

Nuorilla kuljettajilla on huomattavasti muita kuljettajia suurempi riski kuolla liikenteessä. Nuorten vakavista onnettomuuksista huomattava osa tapahtuu viikonloppuna, illan ja yön tunteina. Näissä onnettomuuksissa taustalla ovat usein kova ylinopeus ja alkoholi. Lisäksi turvavöiden käyttö on tavanomaista vähäisempää.

Myös mopoilun suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja samalla mopo-onnettomuuksien määrä on lisääntynyt. Mopo-onnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä on lähes kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Mopolla ajetaan yleisesti paljon kovempaa vauhtia kuin ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus sallisi.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Kari Jääskeläinen, p. 0440 581 030
Liikenneneuvos Anneli Tanttu, p. (09) 160 28568, 0400 438 543
Hallitusneuvos Anna-Liisa Tarvainen, p. 0400 665 395