Ministeri Ranne: Turvallisuustilanteen muutos vaatii panostuksia digitaaliseen infraan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2024 8.54
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne katsoo kameraan
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (Kuva: Liikenne- ja viestintäministeriö)

EU:n televiestintäministerit kokoontuvat epäviralliseen kokoukseen Louvain-la-Neuveen 11.-12.4.2024 puheenjohtajamaa Belgian kutsusta. Suomea kokouksessa edustaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. 

Ministerit keskustelevat Euroopan digitaalisen infrastruktuurin tarpeista. Euroopan komissio julkaisi helmikuussa 2024 valkoisen kirjan digitaalisen infrastruktuurin tulevaisuudesta, sääntelystä, markkinoista ja haasteista. Televiestintäsektorin tulee sopeutua mm. teknologiseen muutokseen ja muuttuneeseen turvallisuusympäristöön ja se vaatii investointeja digitaaliseen infrastruktuuriin.

- Turvallisuustilanteen muutos vaatii paitsi liikenneinfran myös digitaalisen infran kehittämistä ja vahvistamista. Tietoturvakysymykset ovat yhä olennaisempi osa digitaalista viestintää. EU:n taloudelliselle turvallisuudelle erityisen tärkeitä ovat merenalaiset kaapelit ja niiden kehittämistä pidän tärkeänä, toteaa ministeri Ranne.

Kokouksen toisena aiheena on Internetin käyttäjien vastuu verkkoympäristössä. Kokouksen yhteydessä on tarkoitus hyväksyä ei-sitova julistus turvallisemman, vastuullisemman ja luotettavamman verkkoympäristön edistämisestä. Julistus keskittyy erityisesti lasten ja nuorten suojeluun verkkoympäristön haitalliselta sisällöltä sekä eurooppalaisen digitaalisen identiteetin lompakko-sovelluksen käyttöön lasten ja nuorten iän tarkistamisessa.

- Kaikkien EU-kansalaisten tulee voida käyttää digitaalisia palveluja turvallisesti ja hallita itseään koskevia tietoja. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lasten ja nuorten suojeluun. Digitaalisten ympäristöjen turvallisuutta parantamalla kehitämme lasten ja nuorten hyvinvointia, toteaa ministeri Ranne.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Ilona Julkunen-Rexhepi, [email protected], p. 0295 342 039