Matkapuhelinliittymien puhelinmyyntikielto jatkuu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.5.2015 12.34 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 17.22
Tiedote

Hallitus haluaa jatkaa matkapuhelinliittymien määräaikaista puhelinmyyntikieltoa kolmella vuodella. Hallitus perustelee määräajan jatkamista sillä, että myyntikielto on toiminut ja harhaanjohtava myynti on vähentynyt.

Voimassa olevan markkinointikiellon mukaan matkapuhelinliittymää ei saa markkinoida kuluttajalle puhelimitse muuten kuin kuluttajan nimenomaisesta pyynnöstä. Kielto ei koske teleyritysten omia matkapuhelinasiakkaita.

Palveluntarjoajalle puhelinmyynti on helppo tapa markkinoida ja myydä tuotteita ja palveluita. Kuluttajalle puhelinmyyntiin voi liittyä epäselvyyksiä, joista oleellisin lienee se, että kuluttaja kokee itsensä harhaanjohdetuksi, jopa huijatuksi, hankintapäätöstä tai hankintasopimusta tehdessään.

Jotta puhelinmyyntiä koskeva lainsäädäntö pysyy ajantasaisena ja joustavana, säilyy markkinointikielto määräaikaisena. Määräaikaisuus antaa viranomaisille mahdollisuuden muuttaa markkinointikiellon sisältöä tarpeen mukaan. Lisäksi markkinoiden ja teknologian kehittyminen saattavat tehdä markkinointikiellosta lähitulevaisuudessa tarpeettoman.

Myyntikäytäntöjä hillitsevä markkinointikielto siirtyi vuoden 2015 alussa osaksi sähköisen viestinnän lakikokonaisuutta, tietoyhteiskuntakaarta.

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen tietoyhteiskuntakaaressa olevan puhelinmarkkinointikiellon jatkamisesta nykyisen kaltaisena ja edelleen määräaikaisena vuoteen 2018 saakka 13. toukokuuta 2015. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 2. heinäkuuta 2015.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Tomi Lindholm, p. 0295 34 2021