Maankoodauskurssilta ideoita My data -palveluihin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2016 9.03
Uutinen
LVM:n ja Tekonologiateollisuuden maankoodauskurssin päätöstilaisuus 7.10.2016 (Kuva: Teknologiateollisuus)
LVM:n ja Tekonologiateollisuuden maankoodauskurssin päätöstilaisuus 7.10.2016 (Kuva: Teknologiateollisuus)

Liikenne- ja viestintäministeriön ja Teknologiateollisuuden yhteistyössä toteuttamalla maankoodauskurssilla kehitettiin käytännössä toimivaa mallia, jossa ihminen tuodaan keskiöön henkilötietoa hyödyntävissä digitaalisissa palveluissa. Kurssin päätös pidettiin 7. lokakuuta 2016.

Ohjeena oli vauhdittaa organisaatioiden rajat ylittävien henkilökeskeisen tiedonhallinnan malleja, joissa data voisi hyödyttää kansalaisten arkea ja liiketoimintaa. Tehtävän kurssille antoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Maankoodauskurssin tehtävällä halutaan vauhdittaa erityisesti My dataan perustuvaa operaattoritoimintaa. Jotta henkilödatasta saatavat yhdistelyn hyödyt saadaan esille, tarvitaan operaattoreita, jotka voivat ohjailla, yhdistellä ja käsitellä henkilötietoa toisen organisaation tai henkilön puolesta.

My data eli omadata on suomalainen nopeasti kehittyvä henkilötietojen hyödyntämismalli, joka tarjoaa yksilölle pääsyn häntä koskevaan tietoon ja sen hyödyntämiseen. Samalla se mahdollistaa henkilötiedon huomioimisen liiketoiminnassa vahvistamalla käytäntöjä, joilla henkilö voi paremmin kontrolloida tiedon käyttöä palveluissa.

- My data tarjoaa mittavat sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet eri toimialoille. Esimerkiksi liikkumiseen se voisi tarjota henkilön tarpeisiin kohdennettuja ja ennakoivia palveluja hyödyntämällä tietoturvallisesti hänen omasta suostumuksesta vaikkapa kalenteritietoja tai liikkumishistoriaa, sanoi liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Laura Vilkkonen Maankoodauskurssin päätöstilaisuuden puheessaan.

Maankoodauskurssi on Teknologiateollisuuden järjestämä kolmen viikon kokeilu (22.9.-7.10.2016). Kurssilla it-alan yritysten osaajat kehittivät yhtenä ryhmänä digitaalisia ratkaisuja, joiden käynnistämiselle Suomessa on suurta tarvetta. Pilottikurssille osallistui Suomen johtavista it-yrityksistä kuusi huippuosaajaa, jotka ovat konseptisuunnittelun ja -muotoilun sekä käyttöliittymäsuunnittelun ammattilaisia. Työn tuloksena odotetaan prototyyppejä ja kokeiluja palvelukehitykseen.

Liikenne- ja viestintäministeriö on aktiivisesti edistänyt uusien digitaalisten toimintamallin kehittymistä Suomessa liikenteen ja viestinnän aloilla. Ministeriö tulee hyödyntämään maankoodauskurssin konkreettisia tuloksia omassa kotimaisessa ja ulkomaisessa vaikuttamistyössään, kannustamalla myös muita yrityksiä kehittämään palvelujaan kehitetyn mallin pohjalta sekä mahdollisesti käynnistämällä uusia kokeiluja hyväksi havaittuja ratkaisuja jatkojalostamalla.