LVM käynnistää robottiautot mahdollistavan kokeilun

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2014 12.54 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 14.49
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee tieliikennelakiin muutosta, joka mahdollistaa ilman kuljettajaa liikkuvat robottiautot rajatulla alueella yleisessä tieliikenteessä. Kyse on kokeilulaista, joka olisi voimassa viisi vuotta ja alkaisi suunnitelmien mukaan vuodenvaihteessa.

Robottiautoja saisi testata Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin määrittelemillä alueilla luvanvaraisesti. Robottiautojen kokeilut ja testaus olisi mahdollista ajallisesti ja alueellisesti rajatuilla alueilla yleisessä tieliikenteessä.

- Robotisaatio on kasvamassa liikenteen suureksi muutosvoimaksi. Suomen kannattaa olla mukana kehityksessä alusta asti. Kokeilun avulla saamme erittäin tärkeää tietoa asiaan liittyvistä oikeudellisista ja liikenneturvallisuuteen liittyvistä seikoista, jotka pitää ottaa huomioon mahdollisessa pysyvässä laissa, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.

Ajoneuvon kuljettajaa avustavien teknisten ajoneuvovarusteiden kehitys on tällä hetkellä voimakasta. Euroopan suurilla autonvalmistajilla on käynnissä merkittäviä ajoneuvojen automaatioon liittyviä hankkeita. Ajoneuvojen automaatiolla ennustetaan olevan merkittäviä liiketaloudellisia ja turvallisuusvaikutuksia. Automaatiokehityksen tavoitteena on pitkällä tähtäimellä tieliikenteessä täysin ilman kuljettajaa toimiva auto.

Euroopassa tällä hetkellä käynnissä olevat kehitys- ja kokeiluhankkeet ovat toteutettavissa lainsäädäntömme puolesta Suomen tieliikenteessä. Samoin Yhdysvalloissa jo pitkään käytössä ollut Googlen automaattiauto on hyödynnettävissä Suomessa.

Tiedotteen liite LVM:n verkkosivulla www.lvm.fi: Kysymyksiä ja vastauksia robottiautojen kokeilulaista.

Lisätietoja:

erityisavustaja Laura Rissanen, 0295 34 2325
liikenneneuvos Kimmo Kiiski, 0295 34 2304