Lindén haluaa lisätä avointen laajakaistaverkkojen määrää

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2010 9.00 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 14.24
Tiedote

Viestintäministeri Suvi Lindén katsoo, että kansalaisille tulisi tarjota enemmän julkisissa paikoissa toimivia avoimia ja maksuttomia laajakaistayhteyksiä.

Tämä lisäisi sähköisten palvelujen käyttöä ja tarjontaa sekä vauhdittaisi tietoyhteiskunnan kehitystä. Avoimien verkkojen lisääminen tulisikin ottaa tietoyhteiskuntapolitiikan yhdeksi tavoitteeksi.

Lindén puhui aiheesta Intelin ja Nokian yhteisen tutkimuskeskuksen avajaisissa Oulussa 24. elokuuta.

Lindén pitää kaikille oululaisille avointa ja ilmaista Pan-Oulu -laajakaistaverkkoa käyttökelpoisena mallina muuallakin Suomessa. Verkolla on yli 1200 tukiasemaa. Palvelujen käyttö ei edellytä käyttäjätunnusta tai rekisteröitymistä.

- Oulun seudun verkko on hyvä esimerkki tavasta, jolla on saatu kansalaisille uusia palveluja ja alueelle uusia yrityksiä. Samalla langaton verkko toimii eräänlaisena elävänä laboratoriona uusille sovelluksille, Lindén toteaa.

Suomi on Lindénin mukaan taajuuspolitiikkansa ansiosta otollinen sijaintipaikka langattomien yhteyksien tutkimukselle ja kehittämiselle.

- Analogiselta televisiolta vapautuneita taajuuksia, kuten arvokas 800 megahertsin alue, on osoitettu matkaviestimille. Lisäksi häiriöttömiä taajuuksia on varattu nimenomaan tutkimuskäyttöön, Lindén sanoi.

Ministeri Lindén toivoo, että 800-alueen taajuuksien käytöstä saataisiin aikaan laaja kansainvälinen yhteisymmärrys. Ns. taajuusylijäämän käytöstä päättäminen on useissa maissa ajankohtainen asia, Lindén muistutti.

Lindén totesi valtiovallan ja liikenne- ja viestintäministeriön antavan tukensa yritysten yhteisille tutkimushankkeille. Lindénin mukaan valtiovalta haluaa omilla toimillaan edistää vastaavien hankkeiden yleistymistä.

- Oulun yliopiston yhteydessä toimiva internetin tutkimus- ja innovaatiokeskus (CIE) on Intelin ja Nokian yhteistyölle erinomainen kasvualusta. Oulusta löytyy kansainvälistä osaamista ja ICT-alan näyttöjä jo pitkältä ajalta, Lindén totesi.


Lisätietoja
erityisavustaja Anna Anttinen, puh. 09 160 28324