Lindén etsisi keinoja energiansäästöön älyteknologiasta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2009 12.19
Uutinen

Tieto- ja viestintätekniikka tulisi valjastaa nykyistä tehokkaammin energian säästämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, sanoo viestintäministeri Suvi Lindén.

Esimerkiksi rakennusten, energiaverkkojen ja liikenteen energiankäytön tehostamista älykkään teknologian keinoin pitäisi tarkastella yhteistyössä eri alojen kesken, hän esitti FiCom ry:n ICT ja ympäristö -seminaarissa 1. huhtikuuta.

ICT-ala aiheuttaa maailmanlaajuisesti noin kaksi prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä. Osuuden uskotaan jopa kaksinkertaistuvan lähivuosina. Alan toimijoiden olisikin etsittävä mahdollisuuksia pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

- Vaikka ICT-sektorilla on tiedostettu sen omasta toiminnasta syntyvä hiilijalanjälki, on tarkoituksenmukaisempaa tarkastella sitä, kuinka ala voisi vaikuttaa loput 98 prosenttia hiilidioksidipäästöistä tuottavien toimialojen päästökuormaan, Lindén sanoi.

- Eräiden arvioiden mukaan tieto- ja viestintäteknologia voi vähentää Euroopan kokonaisenergiankulutusta jopa 15 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, Lindén muistutti ja lisäsi, ettei EU:n asettamia päästö- ja energiatehokkuustavoitteita edes saavutettaisi ilman ICT-teknologioita.