Lausuntopyyntö: 2G-verkkojen toimilupaehtoa tarkastellaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2023 11.16
Tiedote
Etualalla tietoliikennemasto vihreän metsän keskellä. Taustalla järvimaisema ja taivasta.
Tietoliikennemasto järvimaisemassa Parikkalassa (Kuva: Markus Pentikäinen, Keksi/LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja 2G-verkkojen toimilupien tarkastelussa huomioitavista seikoista. Kyse on välitarkastelusta, jossa arvioidaan tarvetta muuttaa toimilupien ehtoa.

Ministeriö pyytää näkemyksiä erityisesti siitä, tulisiko yritykset jatkossakin toimilupaehdolla velvoittaa ylläpitämään 2G-teknologiaa mobiiliverkoissaan. Tällä hetkellä toimiluvat velvoittavat, että 2G-verkon puhe- ja datapalveluiden tulee kattaa 99 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Toimiluvat on myönnetty DNA Oyj:lle, Elisa Oyj:lle ja Telia Finland Oyj:lle 900 ja 1800 megahertsin taajuusalueille.

2G-verkossa liikkuu suhteellisen vähän dataa. Verkossa on kuitenkin tällä hetkellä erittäin suuri määrä esimerkiksi sähkö- ja vesiverkkoihin liittyviä mittareita ja ohjauslaitteita, joiden elinkaari on pitkä ja joita asennetaan yhä käyttöön.

Lisäksi 2G-verkkoa käyttää autojen hätäpuhelujärjestelmä eCall, joka voi EU-sääntelyn mukaan hyödyntää vain 2G- ja 3G-verkkoja. Järjestelmä on ollut pakollinen kaikissa uusissa autoissa vuoden 2018 jälkeen.


Mitä seuraavaksi?

Lausuntoaika päättyy 31.7.2023. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset osoitteessa lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen valmistelu jatkuu virkamiestyönä.


Lisätietoja:

hallitussihteeri Suvi Kankare, p. 0295 342105, [email protected]