Hallitus esittää mobiiliajokortin käyttöönottoa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2018 13.59 | Julkaistu suomeksi 11.10.2018 klo 14.10
Tiedote
Mobiiliajokortti (Kuva: Trafi/Matti Immonen)
Mobiiliajokortti (Kuva: Trafi/Matti Immonen)

Hallitus esittää, että ajo-oikeus voitaisiin liikennevalvonnassa osoittaa myös sähköisesti ns. mobiiliajokortilla. Sähköinen sovellus olisi vapaaehtoinen ja maksuton lisäpalvelu perinteisen ajokortin rinnalla.

Hallitus esitti ajokorttilain muuttamista 11.10.2018.

- Mobiiliajokortti on yksi käytännön esimerkki siitä, mitä digitalisaatio mahdollistaa liikenteen alalla. Mobiiliajokortti on uusi vaihtoehto ajo-oikeuden osoittamiseen liikennevalvonnassa, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Mobiiliajokortin käyttöönoton selvittäminen oli yksi hallituksen kevään kehysriihessä sopimista uusista norminpurkuhankkeista. Mobiiliajokortti on osa Liikenteen turvallisuusviraston laajempaa Autoilija-sovellusta.

Lisäksi esitetään, että Färsaarilla ja Grönlannissa myönnetyt ajokortit hyväksyttäisiin Manner-Suomessa ajamiseen enintään yhden vuoden ajan maahantulosta. Ajokortin kelpoisuudesta riippuen voisi kuljettaa moottoripyörää ja B-luokkaan kuuluvia ajoneuvoja. Ajokortin vaihtaminen suomalaiseen edellyttäisi vastaavan kuljettajantutkinnon suorittamista.

Molemmat ehdotetut muutokset koskevat Manner-Suomea.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.2.2019.

Mitä seuraavaksi?

Hallituksen nyt eduskunnalle antamasta esityksestä käydään täysistunnossa lähetekeskustelu, jonka ajankohta ilmoitetaan eduskunnan verkkosivuilla (tulevia täysistuntoja).

Lähetekeskustelun jälkeen esitys siirtyy valiokuntaan, jonka mietinnön valmistuttua asian käsittely jatkuu täysistunnossa.

Lisätietoja:
yksikön johtaja Maija Ahokas, p. 0295 34 2390, Twitter @mmaija
erityisasiantuntija Maija Mansikkaniemi, p. 0295 34 2016