EU:s miljöråd antog en allmän riktlinje om koldioxidutsläpp från tunga fordon

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 17.10.2023 10.03 | Publicerad på svenska 19.10.2023 kl. 15.55
Pressmeddelande
Kuljettaja kävelee sähkörekkaan terminaalissa.
(Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

EU:s medlemsländer godkände vid miljörådets sammanträde den 16 oktober 2023 en allmän riktlinje angående gränsvärden för koldioxidutsläpp från nya tunga fordon.

Europeiska kommissionen föreslog den 14 februari 2023 en skärpning av gränsvärdena för koldioxidutsläpp från nya tunga fordon som släpps ut på marknaden. Kommissionens förslag innebär att förordningen om koldioxidgränsvärden ändras. Målet med förordningen är att fordonstillverkarna ska förbättra fordonens energieffektivitet och att det på marknaden ska komma ut allt fler utsläppsfria fordon och fordon med låga utsläpp. 

Enligt den allmänna riktlinjen ska nya tunga fordon som registreras första gången i EU ha i genomsnitt 45 procent lägre utsläpp år 2030. Det nuvarande målet är att minska utsläppen med 30 procent. Därtill ska utsläppen enligt förslaget minskas med 65 procent fram till 2035 och med 90 procent fram till 2040. Finland understödde dessa målnivåer vid förhandlingarna. För Finland var det viktigt att målet för 2040 inte skärps, så att förordningen även på lång sikt ger utrymme för flera olika drivmedel utöver el och väte.

Enligt den allmänna riktlinjen bör utsläppen från nya bussar i stadstrafik minska med 85 procent senast 2030 och utsläppen bör ha sjunkit till noll från 2035 och framåt.

En viktig fråga för Finland vid förhandlingarna var även tryggandet av tillgången på fordon som används i fordonskombinationer som är större till sin volym och massa. Fordon som används i mycket tunga fordonskombinationer har beaktats som en egen helhet i den allmänna riktlinjen. Europeiska kommissionen har behörighet att utfärda närmare bestämmelser om fordon som används i mycket tunga fordonskombinationer, så att fordonens energieffektivitet ska beaktas bättre vid utsläppsräkningen.

Vad händer nu?

Europaparlamentet tar ställning till förordningen i slutet av 2023. Efter detta fortsätter Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen förhandla om förordningen.

Mer information:

Sara Österberg, överinspektör, tfn 0295 342 041, sara.osterberg(at)gov.fi

Päivi Antikainen, enhetsdirektör, tfn 0295 342101, paivi.antikainen(a)gov.fi