Digitalisaatio, automaatio ja päästöt aiheina liikenneministeritapaamisessa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.8.2017 15.33
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner tapasi Ranskan liikenneministerin Élisabeth Bornen maanantaina 7. elokuuta 2017 Helsingissä. Keskeisinä aiheina tapaamisessa olivat liikenteen digitalisaatio, automaatio ja päästöt.

Ministeri Berner esitteli kollegalleen Suomen liikenneuudistusten takana olevaa filosofiaa: - Keskiössä ovat avoin markkinoille pääsy ja avoin data, joka luo läpinäkyvyyttä ja yhteentoimivuutta. Digitalisaatio ja automatisaatio muuttavat kaikkia liikennemuotoja, eli ne vaikuttavat koko liikennejärjestelmään. Kolmas liikkeellepaneva voima on liikenteen päästöjen vähentäminen, Berner totesi.

Ministerit jakoivat yhteisen käsityksen mm. automaation merkityksestä. Ministerit olivat samaa mieltä siitä, että teknologian kehitys tulee ottaa huomioon sääntelyssä.

- Lainsäädännöllä ei tule asettaa rajoitteita markkinoille pääsylle. Sääntelijä täytyy sen sijaan kannustaa yrittäjyyteen, markkinoiden kehittämiseen ja uusiin innovaatioihin. Liikenne on hyvin perinteinen ala, joka ei ole vielä hyödyntänyt potentiaaliaan järjestelmän tehostamiseksi, palvelutason parantamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi, Berner korosti.

- Suomi on sitoutunut hyvin kunnianhimoisiin päästövähennyksiin, ja automaatio on tärkeässä roolissa myös houkuttelevien liikennepalveluiden kehittämisessä.

Ministeri Borne kutsui ministeri Bernerin Pariisissa syksyn aikana pidettävään liikenneaiheiseen korkean tason seminaariin.

Lisätietoja

ylijohtaja Olli-Pekka Rantala 050 344 3400