Britannian EU-eroon varaudutaan myös liikennesektorilla
Britannian EU-ero vaikuttaisi liikenteeseen niin kansalaisten kuin yritystenkin näkökulmasta. Liikenteen alalla keskeisin kysymys on lentoliikenne.
Suomen ja EU:n tavoitteena on saada 30.3.2019 mennessä voimaan erosopimus, joka varmistaa Britannian hallitun eron unionista. EU lähtee siitä, että erosopimus on paras mahdollinen kompromissi, ja ainoa tapa varmistaa Britannian hallittu ero unionista.
Jos sopimusta ei saada aikaan, päädytään sopimuksettomaan eroon. Tällöin EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi. Euroopan komissio on antanut useita lainsäädäntöehdotuksia, tiedonantoja ja tiedotteita varautumisesta Britannian EU-eroon.
Lentoyhteydet pyritään turvaamaan
Suorat lentoyhteydet Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan (Britannia) ja EU:n välillä pyritään turvaamaan, vaikka Britannia eroaisikin EU:sta ilman sopimusta. Komissio on tehnyt asetusehdotuksen lentoliikenteestä. Sillä EU yksipuolisesti sallisi lennot enintään yhden vuoden määräajaksi edellyttäen, että Britannia vastavuoroisesti hyväksyy ne.
EU:n varautumistoimenpiteistä huolimatta Britannian sopimuksettomalla erolla EU:sta voi olla vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen etenkin Britannian kautta kulkevien jatkolentoyhteyksien osalta. Nykyiset reittivaihtoehdot ja -valikoima saattaisivat supistua. Brexitillä ei ole vaikutusta lentoturvallisuuteen.
Maanteiden tavaraliikenteeseen väliaikainen järjestely
Jos päädytään sopimuksettomaan eroon, maantieliikenteen tavaraliikenteen osalta Britannian ja EU:n välinen tavaraliikenne perustuisi väliaikaiseen järjestelyyn. Komissio on tehnyt ehdotuksen asetuksesta, jolla hoidettaisiin kahdenväliset kuljetukset vuoden 2019 loppuun nykyisin EU-säädöksin. Lisäksi on keskusteltu asetuksen laajentamisesta bussiliikenteeseen. Sopimukseton ero todennäköisesti pidentäisi tullin käsittelyaikoja.
Tarkempaa ohjeistusta kansalaisille ja yrityksille brexitin vaikutuksista liikenteeseen ja viestintään löytyy Traficomin sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta.
Lisätietoja:
johtava erityisasiantuntija Päivi Jämsä, p. 0295 34 2138 (lentoliikenne)
hallitusneuvos Jorma Hörkkö, p. 0295 34 2503 (tieliikenne)
Traficom: Brexitin vaikutukset liikenteeseen ja viestintään
Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Miten brexit vaikuttaa kuluttajan oikeuksiin?
Valtioneuvoston kanslia: Tietoa brexitistä