Yhdessä kokeillen LVM:n hallinnonalan tekemisen ytimessä

Julkaisuajankohta 9.6.2017 12.14
Kolumni
Kokeilukulttuurin edistäminen on yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Hallitus haluaa kannustaa niin kansalaisia kuin valtionhallintoakin matalan kynnyksen kokeilemiseen. Kokeileminen on hyväksi havaittu tie toimiviin tuotteisiin ja palveluihin, jota myös menestyvät yritykset käyttävät omassa toiminnassaan.

LVM:n kokeiluhankkeissa on perinteisesti käytetty ppp-mallia. PPP eli public-private partnership merkitsee sitä, että hankkeissa on mukana sekä viranomaisia että yrityksiä ja tutkimuslaitoksia.

LVM:n kokeiluhankkeiden tavoitteena on myös edistää kansalaisten omatoimisuutta ja yrittäjyyttä. Kansalaiset ovatkin ppp-malliin liitettävä neljäs p eli people. Toinen tärkeä teema on alustatalouden edistäminen, jonka avulla saadaan toimivia, verkostoituneita kokeiluyhteisöjä.

LVM:n hallinnonalan tärkein kokeiluinstrumentti on Liikennelabra. Se on hallituskauden alussa LVM:n luoma ja jo vuoden päivät Trafin koordinoima liikenteen digitaalisten kokeiluiden edistämisfoorumi. Liikennelabran yhtenä tavoitteena on tuoda yhteen julkisen ja yksityisen sektorien toimijoita ja lisätä vuorovaikutusta. Tavoitteena on, että tästä syntyy toimivia verkostoja, jotka luovat uudenlaisia innovatiivisia ekosysteemejä.

Liikennelabrassa painopiste on älykkään liikenteen ja liikkumisen palveluissa. Viime aikoina liikkumisen automaatio, robotiikka ja tiedon hyödyntäminen liikenteen sujuvoittamisessa ja turvallisuuden edistämisessä ovat nousseet voimakkaasti esiin. Kokeiluista ja piloteista saadut kokemukset antavat arvokasta tietoa siitä, mitkä voisivat olla pysyvämpiä ratkaisuja tulevaisuuden liikenteessä.

Liikennelabra pyrkii toimimaan koko Suomea palvelevana markkinalabrana, joka viestii käynnissä olevista liikenteen palveluita koskevista hankkeista. Hankkeiden kirjo on laaja. Käynnissä olevat kokeilukohteet ovat esim. automaattibussit, poronvaroitusjärjestelmä, maaseudun uudet ja älykkäät kuljetukset, Aurajoen ylittävä automaattilautta jne.

Tällä hetkellä kiinnostus miehittämättömien ilma-alusten hyödyntämiseen on kova. Eri sektoreilla on herätty dronien mahdollisuuksiin toiminnan tehostamisessa ja näiden uusien sovellutusten testaaminen on käynnissä.

Yhtenä uutena kokeiluna Liikennelabran kokeilukentässä on Digitaaliset liikennepalvelut arktisissa olosuhteissa. VTT:n koordinoima yrityskonsortio pyrkii kehittämään ja testaamaan liikkuvan testilaboratorion avulla älyliikennepalveluita. Lisäksi tavoitteen on testata älykkäiden liikenneratkaisujen yhteentoimivuutta Suomen maarajat ylittävässä liikenteessä.

Lisätietoa liikenne- ja viestintäalan kokeilukulttuurista löytyy Liikennelabran uusilta kotisivuilta 
Janne Hauta
Kirjoittaja on neuvotteleva virkamies Tieto-osaston tietoliiketoimintayksikössä
2017 Blogit Blogit 2017