Uusia junavuoroja eri puolille maata

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2017 15.56
Uutinen
Kaukoliikennejuna ja ihmisiä rautatieasemalla. Kuva: Juha Tuomi / Rodeo
Kaukoliikennejuna ja ihmisiä rautatieasemalla. Kuva: Juha Tuomi / Rodeo

Liikenne- ja viestintäministeriö ja VR-Yhtymä ovat neuvotelleet parannuksia ostoliikennesopimuksella toteutettavan liikenteen palvelutasoon vuosille 2018-2019. Sopimus koskee kaukoliikenteen ostoja.

Raha-asiainvaliokunta puolsi sopimusta 19. joulukuuta.

Tavoitteena on parantaa raideliikenteen tuetun liikenteen palvelutasoa ja vaikuttaa tätä kautta ihmisten liikkumistottumuksiin energia- ja ilmastostrategian mukaisesti. Liikenneverkon kehittämistä arvioinut parlamentaarinen työryhmä esitti elokuussa 2017 antamassaan väliraportissa 2 miljoonan euron vuosittaista talousarviomäärärahalisäystä raideliikenteeseen vuosille 2018-2021.

Sopimuksen voimaantulo vaatii, että eduskunta hyväksyy talousarviossa tätä koskevan määrärahan. Parannukset ostoliikenteeseen toteutettaisiin junaliikenteen palvelutason parantamiseen esitetyllä 2 miljoonan euron lisämäärärahalla. Eduskunta käsittelee talousarviota kuluvalla viikolla.

Lisämääräraha tullaan kohdentamaan seuraaviin kohteisiin ja palvelutasoparannuksiin: Helsinki-Kokkola-yhteyden ulottaminen Ylivieskaan, Helsinki-Kuopio-yhteyden ulottaminen Kajaaniin, Kotka-Kouvola, Joensuu-Nurmes, Pori-Tampere, Helsinki-Kolari ja Seinäjoki-Vilppula.

LVM:n ja VR:n välisen uuden sopimuksen mukainen liikenne alkaisi pääosin 25.3.2018. Sopimus olisi voimassa määräaikaisena 31.12.2019 asti samoin kuin 3.12.2015 tehty ostosopimus. Aiemman ostosopimuksen mukainen liikenne jatkuisi aiemmin sovitulla tavalla.

Nelivuotisen lisämäärärahan käytöstä vuosina 2020-2021 sovitaan myöhemmin erikseen.