Ukrainalle uudenlaisia tiekuljetuslupia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 24.1.2020 10.50
Uutinen
Rekka peruutuspeilissä (Kuva: Shutterstock)
Rekka peruutuspeilissä (Kuva: Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt Ukrainalle nykyisen lupakiintiön lisäksi 100 uudenlaista tiekuljetuslupaa vuodelle 2020. Uudet luvat ovat niin sanottuja rajoitettuja kolmannen maan lupia, jotka otetaan nyt koekäyttöön.

Ukrainalla on käytössään vuodessa 900 kolmannen maan tiekuljetuslupaa, jotka oikeuttavat kuljetuksiin muun muassa Suomesta EU-maihin. Nyt myönnetyt uudet luvat ovat tästä kiintiöstä poiketen rajoitettuja. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseisellä luvalla voidaan kuljettaa tavaraa muista Euroopan maista Suomeen, mutta Suomesta vain Ukrainaan.

Suomen ja Ukrainan väliset maantiekuljetukset tehdään lähes kokonaan ukrainalaisilla ajoneuvoilla. Ukraina pyysi syksyllä 2019 Suomea lisäämään kolmannen maan lupakiintiötä tai vaihtoehtoisesti harkitsemaan uutta lupatyyppiä, jollaiseen Suomi on nyt koeajaksi myöntynyt.

Ukraina on perustellut lupatarvetta sillä, että tavaraa kulkee Suomesta Ukrainaan enemmän kuin Ukrainasta Suomeen. Tästä syystä menomatka joudutaan ajamaan usein tyhjänä. Uudet luvat mahdollistavat sen, että matkalla Suomeen tavaraa voidaan ottaa kyytiin esimerkiksi Valko-Venäjältä, Puolasta ja Baltian maista.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Veli-Matti Syrjänen, 050 470 7708

hallitusneuvos Jorma Hörkkö, 050 561 2488

yksikön johtaja Sini Wirén, 040 507 0916