Tieto on digitaalista liikenneinfraa

Julkaisuajankohta 11.3.2018 13.46
Kolumni
Tieto on viides liikennemuoto. Liikennemuoto, joka kulkee pitkin digitaalista infrastruktuuria ja öljy, joka pitää liikenteen palvelut teillä, radoilla ja väylillä.

Olemme päässeet jo hyvään vauhtiin keskustelussa liikenneinfran kehittämisestä ja korjausvelasta. Korjausvelka on paikoin silminnähtävää. Näkeminen ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitaan myös ymmärrystä, jota meille tuottaa kattava digitaalinen tieto tieverkosta ja sen ominaisuuksista.

Mitä enemmän ja mitä ajantasaisempaa data on, sen kattavampi käsitys meille maailmasta syntyy. Sen lisäksi, että voimme digitaalisesti kuvata näkyvää, data voi kertoa meille sellaista, mitä silmä tai kamera ei näytä.

Tiedon pohjalta voimme tehdä valistuneita ja ennakoivia päätöksiä kunnossapidon ja verkon kehittämisen tarpeista. Digitaalisen tiedon ja erilaisten kartta-aineistojen varaan on mahdollista suunnitella tulevaisuuden palvelut ja autonominen liikenne. Kattavat liikenteen ja lähiympäristön tiedot luovat edellytykset entistä tehokkaammalle yhdyskuntasuunnittelulle ja rakentamiselle. Näissä asioissa olemme vasta alkumetreillä tiedon hyödyntämisessä.

Tiedosta syntyy arvoa jaettaessa

Digitaalinen infrastruktuuri on vastaava perusedellytys elinkeinoillemme ja saavutettavuudelle kuin fyysinenkin. Tiedon tulee siirtyä yli sektoreiden ja toimialojen samoin kuin yli maantieteellisten ja teknologisten rajojen. Tiedosta syntyy arvoa erityisesti silloin kun sitä jaetaan ja yhdistellään.

Liikenteessä digitaalinen infrastruktuuri on paljon enemmän kuin kiinteiden rakenteiden kuvaamista digitaalisessa muodossa. Se kattaa myös muuttuvaa tietoa liikenteestä, liikkumisesta, sijainnista ja olosuhteista. Tiedot palvelevat kuljetusten optimointia ja vaiheistamista. Reaaliaikainen ja historiaan liittyvä tieto jalostuvat mallinnuksen ja analytiikan kautta oikea-aikaisuudeksi, liikenteen kapasiteetin optimoinniksi, palvelujen tarjonnan saumattomaksi kokonaisuudeksi ja paremmiksi palveluiksi.

Digitaalinen infrastruktuuri luo myös välttämättömän perustan alustataloudelle toimialasta riippumatta. Ilman sitä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden sekä tekoälyn sovellutukset ja ratkaisut jäävät kehittymättä.

Liikenteen automaatio ja sen edellyttämä uudenlainen liikenteen ohjaus nostaa painetta parantaa digitaalisen infrastruktuurimme tasoa. Jo automaation ensimmäisissä sovelluksissa ajoneuvot kytkeytyvät verkkoon ja kommunikoivat toistensa ja ympäristönsä kanssa.

Jatkossa korostuu myös tarve reaaliaikaiselle häiriötiedolle sekä tiedon kattavuuden ja luotettavuuden varmistamiselle. Täysin autonominen liikenne edellyttää täysimittaista digitaalista tiedon infrastruktuuria ja kattavia valokuitu- ja 5G-tietoliikenneyhteyksiä.

Tieto saataville

Liikennesektorilla olemme kiihdyttäneet digitalisaation mahdollisuuksia avaamalla julkisen sektorin hallussa olevat tietoaineistot.

Myös yksityistä tietoa tarvitaan digitaalisen infrastruktuurin rakennuspuiksi. Se edellyttää yhteisiä pelisääntöjä käyttöoikeuksista ja malleja tiedon jakamiselle. On tärkeää, että kansalaisen oikeudet omaan tietoonsa turvataan. Tiedon on oltava saatavilla kaikilla sitä tarvitsevilla.

Digitaalisen infrastruktuurin kehitysnäkymät luovat kaikkialla maailmassa merkittävän liiketoimintapotentiaalin. Kilpailu datatalouden herruudesta on jo käynnissä, eikä se katso toimialarajoja. Tulevaisuuden digitaalinen liiketoiminta rakentuu yhä enemmän datan taidokkaan hyödyntämisen varaan.

Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri

 

Julkaistu osoitteessa anneberner.fi 11.03.2018. Julkaistu LVM:n Impulssi-blogissa 22.05.2018.
2018 Blogit Blogit 2018 Ministeri Bernerin blogi