Televisiotutkimus: Kanavien profiloituminen voimistuu, kotimainen ohjelmisto vähenemässä
Viihde, ulkomainen fiktio ja urheilu hallitsevat edelleenkin kymmenen valtakunnallisen televisiokanavan ohjelmatarjontaa. Vuodesta 2007 vuoteen 2008 keskimääräinen viikoittainen kokonaistarjonta kasvoi 1006 tunnista 1033 tuntiin.
Televisiokanavat jakavat yhä selvemmin työsarkaa keskenään erityisesti yhtiöiden sisällä.
Suurimmat kotimaiset ohjelmaluokat vuonna 2008 olivat ajankohtais- ja asiaohjelmat sekä viihde ja urheilu. Kanavien yhteenlasketun ohjelmiston kotimaisuusaste laski 55 prosenttiin vuonna 2008. Vuotta aiemmin kotimaisuusaste oli 60 prosenttia.
Tiedot ilmenevät liikenne- ja viestintäministeriön vuosittaisesta televisiotarjontatutkimuksesta. Tuorein niistä, Suomalainen televisiotarjonta 2008, julkistettiin 30. marraskuuta.
Mukana oli kymmenen valtakunnallista, antenniverkossa vapaasti saatavilla olevaa televisiokanavaa: TV1, TV2, FST5, Teema, MTV3, Sub, Nelonen, JIM, Urheilukanava ja The Voice / TV Viisi.
Tämä televisiotoiminnan kokonaisuus muodostuu perinteisistä täyden palvelun kanavista ja eriytyneistä teema- tai kohderyhmäkanavista. Kanavien tarjontaa on tutkimuksessa tarkasteltu sekä kokonaisuutena että kanavittain.
Koko ohjelmiston kanavakohtaisessa tarkastelussa monipuolisimpia olivat täyden palvelun FST5 ja TV2 sekä MTV3. MTV3 oli selvästi lisännyt monipuolisuuttaan. Seuraavaksi monipuolisin kanava oli TV1, joka oli puolestaan kaventanut tarjontaansa.
Yleisradion julkisen palvelun kokonaisuus (TV1, TV2, FST5 ja Teema) tarjosi kokonaisuutena hyvin kattavan ohjelmakirjon ja erittäin kotimaisen ohjelmiston. YLEn tarjonta oli muuttunut selvästi viihdepainotteisemmaksi kuin vuotta aiemmin. Faktapainotteisia ohjelmia oli kuitenkin edelleen yli puolet tarjonnasta.
Vaikka muutamat genret, kuten ulkomainen fiktio, asiaohjelmat ja urheilu, saavatkin selvästi enemmän lähetysaikaa kuin muut ohjelmatyypit, suomalainen televisiotarjonta ei ole erityisen keskittynyt tiettyihin ohjelmatyyppeihin.
Lisätietoja
projektitutkija Pauliina Lehtinen, Social- och kommunalhögskolan, puh. 040 577 4278
viestintäneuvos Elina Normo, puh. (09) 160 28463 tai 040 765 7887