Teknologiapolitiikka vaatii kansainvälistä yhteistyötä
Teknologian ja ulkopolitiikan yhtymäkohdat täyttävät arkeni kansainvälisten asioiden yksikön erityisasiantuntijana. Tulevaisuuden teknologiat. Kvantti. 6G. Tekoäly. Kyberturvallisuus. Nämä aiheet ovat vieneet mukanaan moniin maihin ministeridelegaatioissa, sillä tarve ja kysyntä kansainväliselle yhteistyölle ja suomalaiselle osaamiselle on suuri.
Lontoo, Iso-Britannia 2021.
Iso-Britannia on kutsunut Suomen keskustelemaan tulevaisuuden teknologioista ja internetin tulevaisuudesta osana G7-maiden kokoontumista. Hyppäämme valtiosihteerin kanssa koneeseen.
Teknologioiden kehitys tuo uusia mahdollisuuksia, mutta se voi myös syventää niin kutsuttua digitaalista kuilua. Se ei ole ainoastaan teknologinen kysymys, vaan asettaa myös haasteita globaalille yhteistyölle. Monilla maailmassa ei ole vielä pääsyä internetiin. Miten varmistaa, että kaikki pysyvät kehityksessä mukana?
Barcelona, Espanja, 2022.
Mobiilialan tapahtumassa Barcelonassa, nimeltään Mobile World Congress, tutustutaan ministerin johdolla yritysten uusimpiin innovaatioihin.
Olemme monella tapaa murroskohdassa. Teknologiat kehittyvät nopeasti, ja Suomen on pysyttävä vauhdissa mukana.
Teknologioiden tarjoamia mahdollisuuksia ja sen vaikutuksia tulisi ennakoida tulevaisuuden yhteiskuntaa rakentaessa. Samalla pohditaan, millä tavalla teknologia vaikuttaa ulkopolitiikkaan. Miten taata kyberturvallisuus? Nämä teemat ovat pinnalla niin yritysten, kuin myös ministeritason tapaamisissa kansainvälisten kollegoiden kanssa – aina Afrikasta Aasiaan ja Yhdysvalloista Lähi-itään.
Soul, Etelä-Korea 2023.
Kello on 7 aamulla ja päivän ensimmäinen tapaaminen alkaa. Olemme Soulissa suuren yritysdelegaation kanssa ja edessä on pari tiukasti aikataulutettua päivää.
Tavoite on viedä suomalaista osaamista maailmalle. Maamme yrityksissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa on runsaasti osaamista ja teknologian tutkimus on pitkällä.
Kolikolla on aina kaksi puolta. Uusien teknologioiden myötä on myös varauduttava uudenlaisiin turvallisuusuhkiin. Kilpailutilanne on kova, mutta suomalaiselle osaamiselle on kysyntää.
Bryssel, Belgia 2023.
Istumme kansliapäällikön kanssa lentokoneessa. Kyse on ennakkovaikuttamismatkasta Brysseliin.
Katse on jo vuodessa 2024. Europarlamenttivaalit lähestyvät ja tulevan Euroopan komission kokoonpano ja toimet vaikuttavat monella tapaa liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan.
Suunnittelemme vaikuttamista tulevaan komissioon ja keskustelemme sen prioriteeteista.
Voi hyvin olla, että tulevan komission agendalla korostuvat turvallisuuskysymykset. Ministeriömme hallinnonalalla kriittinen infrastruktuuri, kyberturvallisuus ja datatalous ovat keskeisiä koko EU:ssa.
Selvää on, että kansainvälinen yhteistyö ja ennakoiminen ovat jatkossakin teknologiapolitiikan ytimessä: maalla, merellä, ilmassa ja kyberavaruudessa.
Annina Tikkanen
erityisasiantuntija, kansainvälisten asioiden yksikkö