Taajuusasetuksen muutos: Yle Puheelta vapautuu valtakunnallinen radioverkko

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2023 13.40
Tiedote
Tietoliikennemasto ja asutusta Parikkalassa.
Tietoliikennemasto ja asutusta Parikkalassa. (Kuva: Markus Pentikäinen, Keksi/LVM)

Valtioneuvosto antoi asetuksen, jolla muutetaan radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta annettua valtioneuvoston asetusta eli taajuusasetusta. Muutoksella vapautetaan Yle Puheelle varattu valtakunnallinen radioverkko.

Taajuusasetusta muutetaan, koska Yleisradio Oy:n hallintoneuvosto on päättänyt luopua Yle Puheen FM-lähetyksistä. Päätöksen vuoksi Yle Puheelle varattu valtakunnallinen radioverkko vapautetaan muille radiotoimijoille.

Ylelle on varattu taajuusasetuksella viisi valtakunnallista, yksi osavaltakunnallinen ja kaksi alueellista ja paikallista radioverkkoa julkisen palvelun tehtävän hoitamista varten. Yle Puheelta vapautuu valtakunnallinen radioverkko. Muihin Ylelle varattuihin radioverkkoihin ei tulisi muutoksia.

Mitä seuraavaksi?

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 8.1.2024. Yle Puheen viimeinen lähetyspäivä on 7.1.2024.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja liikenne- ja viestintäministeriö arvioivat, millaisena kokonaisuutena Yle Puheen valtakunnallisen radioverkon taajuudet asetetaan haettavaksi. Ohjelmistotoimilupien hakukierroksen avaaminen edellyttää myös Traficomin määräysmuutosta.

Traficom käynnistää verkon taajuuksien vapauduttua radion ohjelmistotoimilupien hakukierroksen. Näillä näkymin toimiluvat tulisivat haettavaksi alkuvuonna 2024.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Roosa Patrakka, roosa.patrakka(at)gov.fi, p. 0295 342 192 (poissa 27.10.2023)

yksikön johtaja Sini Wirén, sini.wiren(at)gov.fi, p. 0295 342 532