Suomi vaatii Venäjältä välittömiä toimia itärajan rekkaruuhkiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 25.9.2007 15.42
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeriö vaatii, että Venäjä varautuu syksyn mittaan paheneviin rekkaruuhkiin Suomen ja Venäjän välisellä rajalla. Kansliapäällikkö Harri Pursiainen ja Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristov tapasivat Pietarissa 25. syyskuuta.

Neuvotteluissa käsiteltiin laajasti rajanylityspaikkojen tilannetta. Kansliapäällikkö Pursiainen piti välttämättömänä, että Venäjä lisää välittömästi raja- ja tulliviranomaisten henkilöstöä loppuvuodeksi ruuhkien hillitsemiseksi, yksinkertaistaa rajamenettelyjä ja panee toimeen suunnitelmat tarkastusten siirtämisestä kauemmas rajalta.

Suomi haluaa, että rajaliikenteen tilannetta käsitellään myös Suomen ja Venäjän välisissä maantieliikenneneuvotteluissa ja talouskomission kokouksessa lokakuussa.

Suomi toi neuvotteluissa esille toimia, joilla Suomen viranomaiset pyrkivät parantamaan liikenteen sujuvuutta rajalla. Liikennettä mm. ohjataan tarvittaessa vähemmän ruuhkaisille rajanylityspaikoille Nuijamaalle ja Imatralle. Vaalimaan rajanylityspaikalle johtavalle tielle on juuri valmistunut noin 11 kilometrin piennarlevennys Ylä-Pihlajan ja Lelun liittymän välille. Vuoden 2008 talousarviossa esitetään rekkaparkin rakentamista Vaalimaan raja-asemalle.

Suomen ja Venäjän välinen raskas liikenne on kasvanut tänä vuonna 13 prosentilla. Liikennemäärä lisääntyy edelleen loppuvuotta kohti.

Pursiainen ja Aristov jatkoivat myös neuvotteluja Saimaan kanavan uudesta vuokrasopimuksesta. Esillä oli mm. vuokran määrä, josta Suomi pyysi Venäjää tekemään virallisen esityksen.

Lisätietoja:
kansliapäällikkö Harri Pursiainen, puh. 0500 787 742