Suomi ja Ukraina sopivat yhteistyöstä digitalisaation edistämiseksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 18.1.2023 20.45 | Julkaistu suomeksi 19.1.2023 klo 11.54
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja Ukrainan varapääministeri ja digitaalisen transformaation ministeri Mykhailo Fedorov (Kuva: LVM)
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja Ukrainan varapääministeri ja digitaalisen transformaation ministeri Mykhailo Fedorov (Kuva: LVM)

Suomen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja Ukrainan varapääministeri ja digitaalisen transformaation ministeri Mykhailo Fedorov allekirjoittivat Suomen ja Ukrainan ministeriöiden välisen yhteisymmärryspöytäkirjan yhteistyöstä digitaalisen kestävyyden ja kehityksen edistämiseksi 18.1.2023.

Yhteisymmärryspöytäkirja (Memorandum of Understanding, MoU) tiivistää yhteistyötä Suomen ja Ukrainan välillä digitaalisen infrastruktuurin rakentamisen, suojaamisen ja kehittämisen kysymyksissä. Sopimuksen avulla voidaan myös edistää Ukrainan digitaalisen infrastruktuurin läpinäkyvää jälleenrakennusta.

Yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitettiin Sveitsin Davosissa Maailman talousfoorumin vuosikokouksen yhteydessä.

- Olen erittäin vaikuttunut työstä, jota Ukraina on tehnyt digitalisaation edistämiseksi. Tällä yhteisymmärrysasiakirjalla luomme katseen jo Ukrainan jälleenrakennusaikaan. Uskon, että voimme oppia paljon toisiltamme, sanoo ministeri Harakka.

- Suomen digitaalinen infrastruktuuri on yksi maailman parhaista. Me haluamme oppia parhailta. Voimme jakaa meidän kokemuksemme digitaalisesta kestävyydestä, joka meille on kertynyt sodassa. Ukraina on menettänyt niin paljon ihmishenkiä, joten meidän on rakennettava täysin uusi maa, Ukraina 2.0 - tehokas ja nopea, sanoo ministeri Fedorov.

Yhteistyön muodoista sovitaan tarkemmin erikseen luotavassa toimintasuunnitelmassa.

Lisätietoja:

ministeri Harakan haastattelupyynnöt erityisavustaja Johanna Juseliuksen kautta, p. 0295 342 141, [email protected]

erityisasiantuntija Emma Hokkanen, p. 050 430 6366, [email protected]