Finland och Ukraina avtalade om samarbete för att främja digitalisering

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 18.1.2023 20.45 | Publicerad på svenska 19.1.2023 kl. 11.54
Pressmeddelande
Kommunikationsminister Timo Harakka och Ukrainas vice premiärminister och minister för digital omvandling Mykhailo Fedorov (Bild: Kommunikationsministeriet)
Kommunikationsminister Timo Harakka och Ukrainas vice premiärminister och minister för digital omvandling Mykhailo Fedorov (Bild: Kommunikationsministeriet)

Finlands kommunikationsminister Timo Harakka och Ukrainas vice premiärminister och minister för digital omvandling Mykhailo Fedorov undertecknade den 18 januari 2023 ett samförståndsavtal mellan de finländska och ukrainska ministerierna om samarbete för att främja digital hållbarhet och utveckling.

Samförståndsavtalet (Memorandum of Understanding, MoU) intensifierar samarbetet mellan Finland och Ukraina i frågor som gäller byggande, skydd och utveckling av digital infrastruktur. Med hjälp av avtalet kan vi också främja en transparent återuppbyggnad av Ukrainas digitala infrastruktur.

Samförståndsavtalet undertecknades i Davos i Schweiz i samband med Världsekonomiskt forums årsmöte.

- Jag är mycket imponerad av det arbete som Ukraina har utfört för att främja digitaliseringen. Genom detta samförståndsdokument blickar vi redan framåt till Ukrainas återuppbyggnadsfas. Jag tror att vi kan lära oss mycket av varandra, säger minister Harakka.

- Finlands digitala infrastruktur hör till de bästa i världen. Och vi vill lära oss av de bästa. Vi kan också dela med oss av vår erfarenhet av digital hållbarhet som vi förvärvat genom kriget. Ukraina har förlorat så många människoliv att vi måste bygga upp ett helt nytt land, Ukraina 2.0 - effektivt och snabbt, säger minister Fedorov.

I en handlingsplan som ska utarbetas separat kommer man närmare överens om samarbetsformerna.

Ytterligare information:

Förfrågningar om intervjuer med minister Harakka riktas till Johanna Juselius, specialmedarbetare, tfn 0295 342 141, [email protected]

Emma Hokkanen, specialsakkunnig, tfn 050430 6366, [email protected]