Suomi ja Ruotsi sopivat taksi- ja jäänmurtoavusta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 30.8.2011 11.48
Tiedote

Suomi ja Ruotsi ovat sopineet taksiliikenteen järjestämisestä maiden rajan ylittävässä liikenteessä. Maat allekirjoittivat taksiliikenteen vapauttavan sopimuksen 29. elokuuta Islannissa. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti liikenneministeri Merja Kyllönen ja Ruotsin allekirjoittaja oli infrastruktuuriministeri Catharina Elmsäter-Svärd.

Ministerit tapasivat Pohjoismaiden ja Baltian maiden liikenneministerien kokouksen yhteydessä Islannin Reykjavikissä.

Sopimuksen taustalla on Pohjois-Ruotsin puute taksipalveluista. Tämän vuoksi Pohjois-Suomen taksiautoilijat ovat jo vuosia ajaneet taksia myös Ruotsin puolella. Suomalaisautoilijat ovat ajaneet sekä säännöllisiä koululais- ja vanhuskuljetuksia että tyypillisiä tilausajoja.

Nyt allekirjoitetulla sopimuksella luodaan yhteisesti sovitut puitteet ja pelisäännöt rajat ylittävälle taksiliikenteelle. Sopimus turvaa mahdollisuuden jatkaa nykyisenkaltaista liikennettä ja antaa puitteet sen kehittämiselle.

Ministerit allekirjoittivat myös sopimuksen maidenvälisestä jäänmurtoyhteistyöstä. Sopimuksessa määritetään aikaisempaa tarkemmin sopimusalue ja yhteistyön perusteet. Sopimuksen tarkoituksena on, että Pohjanlahden ja Ahvenanmaan alueen jäänmurtopalvelut järjestetään kustannustehokkaasti ja että molempien maiden vastuuviranomaiset hallinnoivat yhteistyössä talvimerenkulun ohjausjärjestelmää.

Sopimus on voimassa 20 vuotta. Sopimus edellyttää Suomelta viiden jäänmurtajan kapasiteettiä. Näistä neljän pitää olla nk. A-luokan murtajia ja yhden B-luokan murtaja.

Ministeri keskustelivat myös siitä, miten Merenkurkun tavara- ja henkilöliikenne turvataan parhaalla mahdollisella tavalla myös jatkossa. Vaasan ja Uumajan välisen laivaliikenteen jatkon varmistaminen kohtuulliseen hintaan ja kohtuullisella vuorovälillä on molempien maiden tavoitteena.

Lisätietoja: hallitusneuvos Silja Ruokola, puh. 040 580 0894