Suomelle eurooppalainen liikenneturvallisuuspalkinto merkittävästä edistyksestä tieliikenteen turvallisuudessa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2024 13.41
Tiedote
Suojatien ylittäjät tervehtivät auton kuljettajaa. (Kuva: Markus Pentikäinen, Keksi/LVM)

Suomi on saanut European Transport Safety Councilin (ETSC) vuoden 2024 liikenneturvallisuuspalkinnon. Tunnustus myönnettiin pitkäaikaisesta ja tuloksellisesta tieliikenneturvallisuustyöstä sekä kattavasta strategiasta ja toimenpiteistä kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden parantamiseksi. Palkinto myönnettiin Suomelle ensimmäistä kertaa.

Palkinto annettiin Brysselissä ETSC:n järjestämässä liikenneturvallisuuskonferenssissa, jossa julkaistiin myös Euroopan laajuinen vuosittainen liikenneturvallisuusraportti. Palkinnon vastaanotti liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

- Haluan kiittää ja onnitella kaikkia liikenneturvallisuuden parantamisen eteen päivittäin töitä tekeviä suomalaisia. Tämä palkinto kannustaa meitä jatkamaan tärkeää työtämme turvallisuuden parantamiseksi. Paras palkinto on kuitenkin jokainen estetty liikennekuolema tai loukkaantuminen, ministeri Ranne sanoo.

Suomessa tieliikennekuolemien määrä on laskenut vuosikymmenen aikana 29 prosenttia vuoteen 2023, kun keskimääräinen lasku EU:n alueella on ollut vain 16 prosenttia. Liikenneturvallisuustyö on ollut vuodesta 2000 lähtien hyvin vahvaa ja Suomi on toteuttanut toimenpiteitä laajalla rintamalla tieliikenneturvallisuuden parantamiseksi.

- Turvallisuus ja sen parantaminen, niin liikenteessä kuin koko yhteiskunnassa, on korkealla hallituksen prioriteettilistalla. Suomessa liikennekuolleisuus on laskenut viime vuosina selvästi, mutta yksikin menetetty henki on liikaa. Meidän on tehtävä entistä vaikuttavampaa yhteistyötä paremman liikenneturvallisuuden eteen. Lapset sekä nuoret miehet ovat kohderyhmät, joiden liikenneturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, toteaa ministeri Ranne.

Tavoitteena kaikkien liikennemuotojen turvallisuuden parantaminen

Suomen hallituksen tavoitteena on nolla liikennekuolemaa ja vakavaa loukkaantumista vuonna 2050. Tavoitteeseen pääsemistä tukee kaikkia liikennemuotoja koskeva liikenneturvallisuusstrategia, joka sisältää 103 liikenneturvallisuutta parantavaa toimenpidettä eri sektoreilla aina liikennevalvonnasta terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Jokaiselle toimenpiteelle on nimetty päävastuutaho, joka vastaa toimenpiteiden toteuttamisen käynnistämisestä, edistämisestä ja koordinoinnista. Liikenne- ja viestintäministeriö seuraa jatkuvasti liikenneturvallisuusstrategian toimenpiteiden toteutumista ja vaikutuksia.

- Kaikki suomalaiset vauvasta vaariin on saatava sitoutumaan turvalliseen liikennekulttuuriin. Lait ja rajoitukset pelastavat ihmishenkiä vain, jos niitä noudatetaan. Pelastusliivit päälle, kännykät pois ratissa ja kaahailu seis. Kuskin on aina oltava päihteetön ja kunnolla. Noudatetaan siis jokainen yhteisiä sääntöjä myös lomaliikenteessä ja nautitaan turvallisesta kesästä maalla ja vesillä, painottaa ministeri Ranne. 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Juuso Suomento, [email protected], p. 0295 342 071
erityisasiantuntija Sofia Johansson, [email protected], 0295 342 090