Suomalaiset yritykset hakevat EU-tukea sähkön ja vedyn jakeluasemille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2023 13.12
Tiedote
Lähikuva, jossa ihminen asettaa sähköauton laturia Nissan-merkkisen auton latauspaikkaan
Sähköauton latausta Jyväskylässä (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Suomalaiset yritykset hakevat EU:n rahoitusta sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen Baltiaan sekä raskaan liikenteen vetyasemien rakentamiseen Suomeen ja Tanskaan. Raha-asiainvaliokunta puolsi hakemuksia 26.10.2023.

Neste Oyj ja Neste Markkinointi Oy hakevat EU:n rahoitusta sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen Baltiaan yhteensä 1,9 miljoonaa euroa. Hankkeen tavoitteena on rakentaa julkisen pikalatauksen runkoverkko 19 huoltoasemalle. Latauspisteistä kaksi tehdään Viroon, yhdeksän Latviaan ja kahdeksan Liettuaan. Suomalainen emoyhtiö vastaa hankkeen koordinoimisesta ja paikalliset tytäryhtiöt muun muassa infrastruktuurin rakentamisesta.

Vireon Hydrogen Oy hakee rahoitusta raskaan liikenteen vihreän vedyn tankkausasemien rakentamiseen Suomeen 4,2 miljoonaa euroa. Hankkeessa on tarkoitus rakentaa ja ottaa käyttöön Pohjois-Suomesta Ruotsin ja Tanskan kautta Manner-Eurooppaan ulottuva vihreän vedyn tankkausasemaverkosto. Hankkeeseen sisältyy seitsemän julkisesti avointa vetytankkausasemaa, joissa voi tankata sekä henkilöautoja että raskaan liikenteen ajoneuvoja. Suomeen rakennetaan neljä asemaa Tornioon, Liminkaan, Jyväskylään ja Helsinki-Vantaan lentokentälle. Hankkeessa on myös osuus, joka tehdään Tanskaan.

Raha-asiainvaliokunta käsittelee kaikki Verkkojen Eurooppa -välineen liikenneohjelman tukea hakevat suomalaisten toimijoiden hakemukset. Jäsenvaltion puolto vaaditaan myös silloin, kun hanke ei sijoitu Suomeen, mutta sitä koordinoi suomalainen yritys.

Mitä seuraavaksi?

Verkkojen Eurooppa -välineen liikenneohjelman vaihtoehtoisten käyttövoimien hakukierros päättyy 7.11.2023. Lisää tietoa hausta löytyy Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivuilta.

Päättyvä hakukierros on viides ja toistaiseksi viimeinen vaihtoehtoisten käyttövoimien haku. On mahdollista, että vuonna 2024 aukeaisi uusi hakukokonaisuus. 

Lisätietoja:

liikenneneuvos Marjukka Vihavainen-Pitkänen, p. 040 825 1255, marjukka.vihavainen-pitkanen(at)gov.fi