Sujuva ja hyvin toimiva lainsäädäntö on valmistautumista tulevaisuuteen

Julkaisuajankohta 24.9.2017 12.32
Kolumni
Lainvalmistelu on ministeriön perustyötä. Liikenne- ja viestintäministeriön tehtävänä on varmistaa, että väestöllä ja elinkeinoelämällä on käytössään toimivat liikenne- ja viestintäpalvelut. Lainsäädännön keinoin varmistamme, että ihmiset, tavarat ja tieto liikkuvat joustavasti. Maailman muuttuessa myös lainsäädännön tulee muuttua. Hyvin toimiva lainsäädäntö on valmistautumista tulevaisuuteen.

Toukokuussa vahvistettu liikennepalvelulaki kuvaa hyvin sitä, mikä on viranomaisten tehtävä uuden edessä: toimia mahdollistajana. Ministeriö ei perusta uusia yrityksiä tai kehitä uusia tuotteita, mutta ministeriöllä on tärkeä tehtävä hyvien olosuhteiden luomisessa. Kun lainsäädäntö on edistyksellistä ja ajassa mukana, myös edellytykset markkinaehtoiselle toiminnalle tai uusille innovaatioille kasvavat. Mitä enemmän kilpailua ja vaihtoehtoja on saatavilla, sitä parempia palveluja kansalaisten ja yritysten on mahdollista saada.

Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, mutta sitä voidaan ennakoida ja siihen voidaan varautua. Toimintaympäristömme voi muuttua nopeastikin ja silloin on tärkeää, ettei lainsäädännöllä ole liiaksi kahlittu alan toimijoita. On myös tärkeää, että säädökset ovat teknologianeutraaleja. Tämä mahdollistaa uuden syntymistä, kun palveluja ja toimintoja voidaan jatkossa synnyttää uusimmalla teknologialla. Digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet kannattaa ehdottomasti hyödyttää. Samalla kun tuemme uuden syntymistä, meidän on syytä huolellisesti arvioida myös muutoksien tuomat vaikutukset.

Säädösten sujuvoittaminen ja turhien normien purkaminen ovat vahvasti esillä hallituksen agendalla. Ei kuitenkaan ole itsetarkoitus pelkästään purkaa ja poistaa säädöksiä, vaan ennemminkin kyse on toimintatapojen uudistamisesta. Mikä toimii ja mitä pitäisi muuttaa? Tällaista arviointia lainsäädäntötyössä tehdään jatkuvasti. Mikään laki ei ole ikuinen. Tarvittaviin muutoksiin tulee tarttua rohkeasti ja sidosryhmiä tarkasti kuunnellen. Sidosryhmällä emme ajattele ainoastaan eri alojen etujärjestöjä, vaan jokaista Suomen kansalaista, joka haluaa lainsäädäntötyöhön vaikuttaa esimerkiksi palauteprosessin kautta. Onkin tavanomaista, että ehdotuksia muutetaan tai tarkennetaan valmisteluprosessin aikana saadun palautteen pohjalta. Paras lopputulos saadaan, kun koko yhteiskunta on aktiivisesti mukana asioiden valmistelussa ja toteutuksessa.

Olemme liikenne- ja viestintäministeriössä panostaneet avoimeen valmisteluun ja useita tilaisuuksia voikin seurata myös verkon välityksellä. Tämä on parantanut merkittävästi valmistelun seuraamista ja keskusteluun osallistumista myös silloin kun paikan päälle tuleminen ei ole ollut mahdollista.

Kaikki ministeriöt ja hallinnonalat ovat aktiivisesti edistäneet tarpeettomien normien purkamista ja säädösten sujuvoittamista. Arkea helpottavaa työtä tehdään myös eri virastoissa. Toimintoja ja prosesseja kevennetty ja tämä on hyödyttänyt laajemmin koko yhteiskuntaa. Kun yhteiskuntamme toimii dynaamisesti ja ketterästi, lisäämme Suomen kilpailukykyä ja tuottavuutta. Tarvitaan rohkeutta ajatella uudella tavalla.

Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri

Julkaistu osoitteessa anneberner.fi 24.09.2017. Julkaistu LVM:n Impulssi-blogissa 22.05.2018.
2017 Blogit Blogit 2017 Ministeri Bernerin blogi