Sidosryhmätilaisuus 13.10.2022: Miten Suomeen rakennetaan ilmastoystävällisen liikenteen tarpeita palveleva jakeluinfrastruktuuri?

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2022 7.09
Tiedote
Mies lataa sähkörekkaa. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi)
Mies lataa sähkörekkaa. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi)

Siirtymä ilmastoystävälliseen liikenteeseen edellyttää kattavaa liikenteen uusien käyttövoimien jakeluinfrastruktuuria. Jotta ihmiset ja yritykset ympäri Suomen voivat irtautua fossiilisesta bensiinistä ja dieselistä, tarvitaan sujuvasti käytettävissä oleva vihreän sähkön, kaasun ja vedyn lataus- ja tankkausverkko. Liikenne- ja viestintäministeriö kutsuu kuuntelemaan ja keskustelemaan jakeluinfran kehittämisestä torstaina 13.10.2022.

Liikenteen sähköistyminen on vauhdissa ja jakeluinfraa syntyy vilkkaasti liikennöidyillä alueilla markkinalähtöisesti vastaamaan kysyntää. Infran alueelliseen kattavuuteen ja latauksen vaatimaan sähkötehoon ja tilantarpeeseen tulee jatkossa kiinnittää lisää huomiota. Biokaasun jakeluinfra palvelee kaasuautoilijoita toistaiseksi parhaiten eteläisessä Suomessa. Biokaasu on varteenotettava vaihtoehto myös raskaan liikenteen päästöjen vähentämisessä ja vaatii soveltuvaa jakeluinfraa. Uutena vaihtoehtona raskaan liikenteen päästövähennyskeinoksi on tulossa vety, jonka infran kehittäminen on vasta alussa.

Jakeluinfran rakentumista tuetaan kansallisesti ja EU:n tuella. EU:n tuleva jakeluinfra-asetus asettaa myös vaatimuksia infran kattavuudelle sekä käyttäjäystävällisyydelle.

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama jakeluinfratyöryhmä arvioi Suomen jakeluinfran nykytilaa, nykyisten toimien riittävyyttä ja mahdollisesti tarvittavia uusia toimia jakeluinfran kehittämiseksi. Työryhmä tarkastelee niin sähkölatausta kuin biokaasun ja vedyn tankkaustakin. Työryhmä tuottaa 2030-luvulle ulottuvan kansallisen jakeluinfraohjelman, joka julkaistaan alkuvuodesta 2023. Tilaisuus on osa kansallisen jakeluinfraohjelman valmistelua.

Kaikille avoimessa tapahtumassa luvassa on muun muassa juuri valmistunut tilannekuvaus Suomen jakeluinfrastruktuurista. Jakeluinfran kehittämisestä keskustelevat Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:stä toiminnanjoh​taja Anna Virolainen-Hynnä, St1 Nordicin kaasuliiketoiminnan johtaja Matti Oksanen, Kempowerin markkinointijohtaja Jussi Vanhanen, Virran yhteiskuntasuhdejohtaja Eemil Rauma ja Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Pekka Stenman.

Aika: torstai 13.10.2022 klo 13-15

Verkkolähetys: https://event.prospectumlive.com/miten-suomeen-rakennetaan-ilmastoystavallisen-liikenteen-tarpeita-palveleva-jakeluinfrastruktuuri

Aihetunniste sosiaalisessa mediassa: #FossiilitonLiikenne.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Tuuli Ojala, puh. 0295 342 198, [email protected]