Selkeä kieli on oikeudenmukaista

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.8.2023 9.00
Kolumni
Susanna Niinivaara. (Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää, Keksi/LVM)

Viranomaisen on käytettävä työssään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä, sanotaan hallintolaissa.

Miten hyvin viranomaiset työstään selviytyvät?

Eivät kovin hyvin, selviää valtiovarainministeriön teettämästä ja tammikuussa 2023 julkaisemasta kyselytutkimuksesta. 

Enemmistö kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että virkahenkilöiden käyttämä kieli ei ole selkeää, asiallista ja ymmärrettävää.

Meillä liikenne- ja viestintäministeriössä ongelma on tiedossa. Onneksi sekavan kielen pulmaan on ratkaisu: selkeä kieli. Ongelma ei poistu hetkessä, vaan jokapäiväisellä työllä.

Selkeä kieli vaatii päätöstä. Haluamme lisätä ymmärrystä.

Selkeää kieltä pitää vaatia itseltä ja työkavereilta.

Selkeään kieleen vaaditaan keskittymistä. 

Selkeään kieleen tarvitaan riittävästi aikaa, sillä se vaatii ajattelua. Epäselvät ajatukset ilmestyvät teksteihin epäselvinä lauseina, joita lukija tai kuulija ei ymmärrä.

Millaista on selkeä kieli?

Selkeä kieli on sellaista, että käsiteltävä asia on helppo hahmottaa, sanotaan tuoreessa kielentutkijoiden artikkelikokoelmassa ”Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus”. Ymmärrettävästi muotoiltu!

Viranomaisten käyttämät vaikeat sanat, hankalat lyhenteet ja mutkikkaat lauseet vaikeuttavat asian hahmottamista.

Asiantuntijatyössä asiat voivat olla (ja ovatkin) monimutkaisia, sillä elämme vauhdilla muuttuvassa maailmassa. 

Sorrumme epäselvään kieleen helposti silloin, kun kerromme uusista ilmiöistä. Meiltä puuttuvat sanat. Tarvitaan tahtoa nimetä ilmiö ymmärrettävästi ja löytää sille tolkullinen määritelmä. Näin autamme pääsemään jyvälle siitä, mihin maailma on menossa. 

Tasapainoileminen riittävän täsmällisyyden ja selkeyden välillä ei ole aina helppoa, tutkijat kirjoittavat. He antavat hyvän muistisäännön tasapainoiluun: täsmällinen mutta vaikeatajuinen asiakirja ei ole oikeudenmukainen.

Liikenne- ja viestintäministeriön arvot ovat oikeudenmukaisuus, rohkeus ja yhteistyö. Oikeudenmukaisuus näkyy arkisessa työssä muun muassa selkeänä kielenä.

Tämä oli liikenne- ja viestintäministeriön ensimmäinen kolumni. Julkaisemme ministeriöläisten kirjoittamia kolumneja vähintään joka toinen viikko. Käytämme asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

Kiitos kun luit! Voit jatkaa keskustelua aiheesta LinkedInissä.

Ystävällisesti,
Susanna

Luettavaa:

Valtionhallinnon virkamiesetiikan ja -moraalin tila: Kansalaiskyselyn tulokset 2022.

Jenny Paananen, Meri Lindeman, Camilla Lindholm & Milla Luodonpää-Manni (toimittaneet). Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus. Kohti kielellistä osallisuutta. Gaudeamus, 2023. 288 sivua.