Risikko: Harrasteilmailun turvallisuuden kehittäminen on yhteinen asia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2014 11.05
Tiedote

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon mukaan harrasteilmailun turvallisuuden kehittäminen on yhteistyötä, johon Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi osallistuu aktiivisesti.

- Olen pyytänyt Trafia nimeämään päätoimisen vetäjän projektiin, jossa ilmailukerhoja tuetaan turvallisuustyökalujen suunnittelussa ja käyttöönotossa, Risikko toteaa.

Risikko ilmoitti asiasta ottaessaan vastaan Trafin kartoituksen harrasteilmailun riskeistä 29. lokakuuta Helsingissä.

Trafi sai riskikartoituksen tehtäväkseen viime keväänä Jämijärvellä tapahtuneen tuhoisan harrasteilmailuonnettomuuden jälkeen. Harrasteilmailun turvallisuuskehitys on synkkä: viimeisten kymmenen vuoden aikana harrasteilmailussa on tapahtunut yhteensä 90 onnettomuutta, joissa on kuollut 41 henkeä.

- Kartoitus osoittaa, että harrasteilmailun turvallisuusriskien realisoituminen riippuu hyvin paljon myös harrastajan omasta toiminnasta. Kyse on sellaisista riskeistä, joihin lääkkeet löytyvät oikeasta asenteesta ja turvallisuuskulttuurista. Myös koulutusohjelmia on tarkasteltava uudelleen, jotta harrastajilla on riittävät teoreettiset taidot vaaratilanteiden varalle, Risikko toteaa.

- Ilmailuyhteisö on osallistunut erittäin aktiivisesti kartoituksen valmistelun yhteydessä toteutettuun kyselyyn ja työpajoihin. Siitä suuri kiitos. Tämä osoittaa, että huoli turvallisuudesta ja tarve parantaa sitä on yhteinen.

Risikon mukaan Euroopassa suunnataan kohti keveämpää sääntelyä ja harrasteilmailun turvallisuuden vastuun siirtämistä myös harrasteyhteisölle itselleen. Tämä tulee heijastumaan myös Trafin sääntely- ja valvontatoimintaan.