Renkaisiin tulossa energia- ja ominaisuusmerkinnät

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2019 19.54
Tiedote
Asfaltti sateessa ja auton renkaat. (Kuva: LVM / Shutterstock)
Asfaltti sateessa ja auton renkaat. (Kuva: LVM / Shutterstock)

Euroopan unionissa on päästy sopuun renkaiden energia- ja ominaisuusmerkinnöistä. Merkintöjen ja tuoteselosteen tarkoituksena on antaa kuluttajalle keskeistä tietoa renkaiden polttoainetaloudellisuudesta, märkäpidosta ja vierintämelusta. Merkintöihin lisätään myös jää- ja lumipitoa koskevat tiedot.

Paremman ja yhdenmukaisemman kuluttajainformaation avulla halutaan edistää tieliikenteen ympäristöystävällisyyttä ja turvallisuutta. Velvollisuus merkitä renkaat koskee renkaiden valmistajia, maahantuojia sekä jakelijoita.

Sopu vahvistettiin EU:n pysyvien edustajien komiteassa Coreperissa perjantaina 22. marraskuuta 2019. Merkintämääräykset viedään tämän jälkeen energianeuvoston ja parlamentin hyväksyttäviksi.

Renkaiden osuus ajoneuvojen polttoainekulutuksesta on 5-10 prosenttia, mikä johtuu ennen kaikkea renkaiden vierintävastuksesta. Pienentämällä vierintävastusta pystytään vähentämään polttoaineen kulutusta ja myös päästöjä.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin pitää energia- ja ominaisuusmerkintöjä askeleena oikeaan suuntaan:

- Tarkoituksena on, että merkinnät ohjaisivat kuluttajia valitsemaan ominaisuuksiltaan sellaisia renkaita, joiden käyttö rasittaa ympäristöä vähiten. Lisäksi Suomelle on tärkeää, että vaatimuksiin sisältyy myös jää- ja lumipitomerkintä. Tällä tavoin kuluttaja saa tiedon siitä, sopiiko rengas pohjoismaisiin olosuhteisiin. Tässä on kysymys turvallisuudesta, ministeri Marin toteaa.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Eleonoora Eilittä, p. 050 309 9189

EU-avustaja Anna Hernberg, p. 050 571 3162