Rautateiden ostoliikenteestä nelivuotiset sopimukset

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2011 8.59
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö ja VR-Yhtymä Oy ovat allekirjoittaneet sopimukset henkilöjunaliikenteen järjestämisestä kauko- ja lähiliikenteessä. Sopimukset ovat voimassa neljä vuotta eli 1.1.2012-31.12.2015.

Kaukoliikenteessä sopimuksella taataan nykyisen tasoinen liikennetarjonta rataverkolla. Sopimus parantaa esteettömän liikkumisen edellytyksiä mm. Kuopiosta Kajaanin kautta Ouluun ja takaisin kulkevilla yhteyksillä. Menneellä sopimuskaudella esillä olleet liikenteen supistamisehdotukset esimerkiksi Seinäjoen ja Jyväskylän välillä, Kotkan ja Kouvolan välillä sekä Riihimäen ja Lahden välillä on näillä sopimuksilla voitu torjua.

- Voimme olla todella tyytyväisiä kaukoliikenteen tilanteeseen. Liikenne jatkuu seuraavat neljä vuotta nykyisessä laajuudessa, ja ensi vuonna on tulossa lisätarjontaakin, toteaa liikenneministeri Merja Kyllönen.

- Nelivuotinen sopimus on parannus entiseen ja se antaa mahdollisuuden suunnitella liikennettä pitkäjänteisemmin. Tämä on asiakkaillemme hyvä uutinen, sanoo VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro.

Lähiliikenteen palvelutaso väleillä Kirkkonummi-Karjaa, Kerava-Riihimäki ja Helsinki-Mäntsälä-Lahti säilyy ennallaan. Pitkäkestoisella sopimuksella taataan liikennetarjonnan säilyminen koko sopimuskauden.

Liikenne- ja viestintäministeriö käyttää sopimusaikana kaukoliikenteen ostoihin 135,6 miljoonaa euroa ja lähiliikenteen ostoihin 37,6 miljoonaa euroa. Sopimuksiin sisältyy junaliikenteen täsmällisyyttä koskeva bonus- ja sanktiomekanismi.

Sopimukset tulevat voimaan, jos eduskunta myöntää ensi vuoden talousarviossa niihin tarvittavan valtuuden ja määrärahan.

Lähi- ja kaukoliikenteen ostosopimusten yhteydessä lisättiin myös VR-Yhtymä Oy:lle henkilöliikenteen yksinoikeuden vastineeksi asetettua julkisen palvelun velvoitetta.

Lisätietoja:
yksikön päällikkö Mikael Nyberg, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 040 837 8794
kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen, VR-Yhtymä Oy, p. 040 862 1766