Pohjoiseurooppalaisen ilmatilalohkon yhteistyöstä keskusteltiin Helsingissä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2019 13.10
Tiedote
Kuva: LVM
Kuva: LVM

Suomen, Norjan, Viron ja Latvian siviili- ja sotilasilmailun edustajat kokoontuivat tiistaina 17. joulukuuta 2019 Helsinkiin keskustelemaan alueidensa ilmatilan hallintaa koskevasta yhteistyöstä.

Kysymyksessä oli pohjoiseurooppalaisen toiminnallisen ilmatilan lohkon (North European Functional Airspace Block, NEFAB) neuvoston kokous, jonka puheenjohtajana Suomi toimi. Puheenjohtajuus kiertää vuosittain.

NEFAB on perustettu vuonna 2012 Suomen, Norjan, Viron ja Latvian välisellä valtiosopimuksella. Se perustuu EU:n sääntelyyn, jonka tarkoituksena on yhtenäistää eurooppalaista ilmatilaa (Single European Sky, SES). Yhtenäinen eurooppalainen ilmatila on ollut yksi keskeisimmistä aiheista, joita Suomi on pyrkinyt edistämään EU-puheenjohtajuuskaudellaan. Lohkoissa tehdään ilmatilan hallintaan ja lennonvarmistukseen liittyvää yhteistyötä.

Kokouksessa käsiteltiin muun muassa EU:n velvoittamien ilmatilan ja lennonvarmistuksen kustannustehokuuteen liittyvien suorituskykysuunnitelmien toteutumista ja tulevia suunnitelmia, eurooppalaisen yhtenäisen ilmatilan kehittämistä sekä Viron ja Suomen kahdenvälistä lennonvarmistuksen yhteistyötä.

Lisätietoja:

yksikön johtaja Maija Ahokas, p. 040 031 6178

ylitarkastaja Mira Karppanen, p. 050 340 2494