OECD: Suomi kärjessä ICT-asiantuntijoiden määrässä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2015 12.37
Uutinen
Tietokone ja älypuhelin (Kuva: LVM)
Tietokone ja älypuhelin (Kuva: LVM)

OECD:n selvityksen mukaan Suomi on kärjessä ICT-asiantuntijoiden osuudessa (6 %) kaikista työllisistä. Seuraavina ovat Ruotsi vähän yli viiden prosentin osuudella sekä Luxemburg ja Sveitsi vähän alle viiden prosentin osuudella. Myös yritysten pilvipalvelujen käytössä Suomi on ykkösenä perässään Islanti, Italia ja Ruotsi.

OECD:n julkaisema digitaalitalouden katsaus "Digital Economy Outlook 2015" rohkaisee valtioita maksimoimaan digitalisaation tuottavuuteen, innovaatioihin sekä kasvuun ja työllisyyteen tarjoamat mahdollisuudet. Katsauksen mukaan tämä on ymmärretty hyvin, sillä 27:lla maalla tarkastelluista 34:stä on oma kansallinen digitaalisaatiostrategia.

Pilvipalvelujen käyttö on lisääntymässä OECD-maiden yrityksissä kiihtyvällä vauhdilla, vaikka tällä hetkellä näitä palveluja käyttää vasta 22 prosenttia yrityksistä. Sen sijaan laajakaista on käytössä jo 95 prosentilla yrityksistä, 76 prosentilla on omat verkkosivut ja 90 prosenttia käyttää verkkopalveluja viranomaisten kanssa asioidessaan.

Selvityksen mukaan esineiden internet on nousemassa yhdeksi digitalisaation kärkiteemaksi. OECD korostaa teknologian mahdollisuuksia kaikilla yhteiskunnan aloilla. Tämä on keskeisellä sijalla myös Suomen hallitusohjelmassa. Selvitys korostaa myös tietoturvan ja tietosuojan tärkeyttä, jotka ovat tärkeällä sijalla, kun rakennetaan luottamusta digitaalisiin palveluihin ja tuotteisiin.

Suomessa digitalisaatio on Sipilän hallitusohjelman läpileikkaava teema ja kahden kärkihankkeen pääsisältö. Julkisen talouden tuottavuusloikkaan pyritään Hallinnon palveluiden digitalisoinnin kärkihankkeessa.

Suomen tulevan kasvun kannalta vielä keskeisempi hanke on Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristön rakentaminen, sillä elinkeinoelämän digitalisaatio on se voima, jolla maa saadaan kasvuun. Digitaaliset tuotteet ja palvelut voivat olla myös merkittäviä vientituotteita.

Digital Economy Outlook 2015 -katsaus on valmisteltu OECD:n digitaalitalouden komiteassa (Committee for Digital Economy Policy, CDEP), jossa Suomea edustavat kaupallinen neuvos Antti Eskola työ- ja elinkeinoministeriöstä ja neuvotteleva virkamies Mirka Meres-Wuori liikenne- ja viestintäministeriöstä.