Nuorisohankkeen kummikoulut koolla LVM:ssä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.11.2014 15.04
Tiedote

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon käynnistämän "Nuorten ääni liikenneturvallisuudelle" -hankkeen kummikoulujen edustajat kokoontuivat liikenne- ja viestintäministeriössä 13. marraskuuta.

Valmennuspäivään osallistui runsaat 40 lasta ja nuorta opettajineen eri puolilta Suomea. Oppilaita oli Espoosta, Janakkalasta, Kemistä, Lahdesta, Nilsiästä, Oulusta, Raumalta, Savonlinnasta, Seinäjoelta, Tampereelta, Viitasaarelta ja Ähtäristä.

Hankkeen tarkoituksena on löytää konkreettisia keinoja nuorten liikenneturvallisuuden kohentamiseksi ja hyödyntää nuorten omia ideoita liikenneturvallisuustyössä.

- Haluamme aidosti kuulla nuorten näkemyksiä liikkumisesta, liikenteestä ja liikenteessä käyttäytymisestä. Tarkoituksena on järjestää yhteistapaamisia kaksi kertaa vuodessa ja päättää hanke suurempaan tapahtumaan vuonna 2016, Risikko toteaa.

Valmennuspäivänä nuorten työpajoissa käsiteltiin muun muassa pyöräilyturvallisuutta, mopoja ja mopoautoja, turvavyön käyttöä ja päihteitä. Opettajat puolestaan pohtivat omassa ryhmässään sitä, miten koulujen liikennekasvatus saadaan kiinnostavaksi.

- Työpajojen tuloksia jalostetaan ensi kevään tapaamiseen ja ne myös toimivat pohjana jatkotyölle kouluissa. Tapaamisten välillä nuoret vaihtavat keskenään ajatuksia ja käytännön toimintaideoita hankkeen foorumilla, Risikko sanoo.

"Nuorten ääni liikenneturvallisuudelle" -hankkeeseen on kutsuttu 13 kummikoulua: 2 alakoulua, 4 yläkoulua, 3 lukiota ja 4 ammattikoulua. Koulut on valittu siten, että ne edustavat erilaisia liikenneympäristöjä maaseudusta suuriin kaupunkeihin.

Hankkeen taustalla on huoli erityisesti nuorten liikenneturvallisuudesta. Nuoria, 15-20-vuotiaita, kuolee liikenteessä asukasmäärään suhteutettuna Suomessa lähes kaksinkertainen määrä turvallisimpiin maihin verrattuna. Esimerkiksi kaikki muut Pohjoismaat ovat liikenneturvallisuudessa Suomea edellä.

Hanke toteutetaan liikenne- ja viestintäministeriön, Trafin, Liikenneturvan, poliisihallituksen ja kummikoulujen yhteistyönä.

Lisätietoja hankkeesta:

hallitusneuvos Silja Ruokola, 0295 34 2367