Ministeriö pyytää VR:ltä lisätietoa kaukojunaliikenteen pysäyttämisestä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2024 17.39
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö ja VR Groupin omistajaohjauksesta vastaava valtioneuvoston kanslia ovat pyytäneet VR Groupilta lisätietoa kaukoliikenteen laajaan perumiseen johtaneista syistä.

VR Group perui kaiken kaukojunaliikenteen tiistailta 13.2. ja keskiviikkona osa junavuoroista on yhä peruttu. Tärkeintä on saada junaliikenne toimimaan normaalisti. Kaukojunaliikenteen pysäyttämiseen johtaneita syitä selvitetään kattavasti.

Liikenne- ja viestintäministeriö on saanut Väylävirastolta selvityksen perumispäätökseen vaikuttaneesta ratavauriosta. Väylävirasto vastaa rataverkosta ja sen kunnossapidosta.

- Vaurio paikannettiin ja sen korjaustyöt käynnistettiin ripeästi heti kun Väylävirasto oli saanut VR:ltä tiedon vaurioituneesta kalustosta ja radasta, liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne sanoo.

Rataverkkoa tarkastettiin 12.2. ja 13.2. välisenä yönä kattavasti. Tarkastuksessa löytyi puoliltaöin merkittävä kiskovaurio lähellä Kouvolaa Mankala-Niinimäki-rataosalla. Tällainen vaurio syntyy tyypillisesti, kun veturin pyörät "sutivat".

Ratavaurion korjaus on aloitettu ja rata on jo nyt rajoitetusti liikennöitävässä kunnossa. Kohdassa on nopeusrajoitus, joka mahdollistaa turvallisen liikenteen vauriopaikan ohi.

- Edellytämme perusteellista selvitystä koko tästä poikkeuksellisesta tapahtumaketjusta. Miten vauriot syntyivät, miksi ne olivat näin laajat, miten ne tosiasiassa vaikuttivat turvallisuuteen ja miksi niitä seurasi näin merkittävä junaliikenteen pysähtyminen. On välttämätöntä, että vastaavat tapahtuvat estetään tulevaisuudessa. Matkustajien on voitava luottaa junaliikenteen toimivuuteen ja turvallisuuteen, ministeri Ranne sanoo.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Väylävirasto jatkavat muun muassa vaurion aiheuttaneiden syiden selvittämistä yhdessä VR Groupin kanssa. VR Groupilta pyydetään lisätietoa, jotta tapahtuneesta saadaan kattava kokonaiskuva.

Lisätietoja:

yksikön johtaja, viestintäneuvos Emil Asp, p. 0295 342 498, [email protected]

yksikön johtaja, hallitusneuvos Maija Ahokas, p. 0295 342 390, [email protected]