Ministeri Ranne: Nyt urakoidaan tulevaa varten

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2023 13.36
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (Kuva: LVM)

Julkisen talouden tasapaino, palveluiden parantaminen ja teknologinen kehitys. Nämä ovat vain osa teemoista, joita liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne toi esiin Liikenne- ja viestintäfoorumin linjapuheessaan 2.10.2023. 

− Julkisen talouden tervehdyttäminen on välttämätöntä, jotta meillä olisi tulevaisuudessa varaa huolehtia kaikkein tärkeimmistä: turvallisuudesta ja ydinpalveluista, ministeri Ranne sanoi.

Säästötalkoiden rinnalla panostuksia liikenneinvestointeihin

Ministeri Ranne luonnehti liikenne- ja viestintäministeriötä tarkan euron ministeriöksi ja verkkojen ja väylien vaalijaksi.

− Hallitusohjelmasta, ja ajasta sen kirjoittamisen jälkeen, käy yksiselitteisesti selväksi, että Suomen julkinen talous on syvissä ongelmissa ja maamme on vaarallisesti velkaantuva. Eikä näköpiirissä ole pelastavaa kasvua, ministeri Ranne totesi.

Ministeri toi puheessaan esiin, että liikenne- ja viestintäministeriö ja sen hallinnonala tulevat osallistumaan julkisen talouden tervehdyttämiseen. − Tarkempi rahojen käyttö vakiinnutetaan kautta linjan.

Vaikka painopiste on säästöissä, ministeri painotti myös investointeja: 

− Toteutamme lähes kolmella miljardilla liikenneinvestointeja, joilla rakennamme koko Suomeen kasvun edellytyksiä.

Ministeri Ranne korosti myös liikenteen turvallisuuden ja palveluiden parantamista perusteellisten selvitysten ja täsmäkorjausten avulla. 

Työtä yhteiskunnan turvallisuuden parantamiseksi

Ministeri Ranne nosti puheessaan vahvasti esille myös yhteiskunnan turvallisuuden. Maailmanpoliittinen tilanne ja uusien teknologioiden kehittyminen edellyttävät uudistumista ja toimintatapojen tehostamista ja kehittämistä. 

Erityistä huomiota ministeri Ranne osoitti Suomen kriittiselle infralle ja kyber- ja tietoturvallisuuden roolille digitalisoituvan yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

− Jos nettiyhteydet tai sillat romahtavat, romahtavat nopeasti myös talous, turvallisuus, huoltovarmuus ja koko arki, ministeri Ranne sanoi. - Näkyvän ja näkymättömän kriittisen infran on toimittava myös poikkeusoloissa.

Liikenteen ja viestinnän toimijat osana sujuvaa arkea

Liikenne- ja viestintäfoorumin ohjelmaan kuului myös puheenvuorot ministeriön hallinnonalan virastojen edustajilta. Puheenvuoroissa pureuduttiin kansalaisten ja yritysten arjen tarpeisiin ja siihen, kuinka virastot niihin vastaavat. 

Väyläviraston toimialajohtaja Virpi Anttila totesi puheessaan, että olemassa olevan väyläverkon tehokas kunnossapito ja korjaus ovat toimivan ja turvallisen väyläverkon perusta. Sen päälle on hyvä rakentaa vaikuttavia infrainvestointeja ja hyvinvoivaa Suomea.

Ilmatieteen laitoksen sää- meri- ja ilmastopalvelukeskuksen toimialajohtaja Juhana Hyrkkänen korosti, että oikea-aikainen ja vaikutuksia ennakoiva olosuhdetieto on turvallisen ja toimivan yhteiskunnan edellytys.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Digitaalisten yhteyksien ylijohtaja Jarno Ilme avasi puheenvuorossaan Traficomin roolia muun muassa liikenteen toimivuuden ja turvallisuuden varmistajana. Lisäksi virasto tekee aktiivista työtä digitalisaation ja datatalouden edistäjänä sekä kyberturvallisuuden keskeisenä toimijana.

Liikenne- ja viestintäfoorumi katsottavissa verkossa

Liikenne- ja viestintäfoorumi on liikenne- ja viestintäministeriön vuosittainen kutsuseminaari liikenteen ja viestinnän vaikuttajille. Vuoden 2023 foorumin ministeriö järjesti yhdessä Ilmatieteen laitoksen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Väyläviraston kanssa. 

Tilaisuudesta on suora lähetys foorumin tapahtumasivustolla 2.10. kello 13.00-14.30. Tallenne tilaisuudesta tulee liikenne- ja viestintäministeriön YouTube-kanavalle. Tilaisuus tulkataan viittomakielellä ja kirjoitustulkkauksen avulla.

Keskustelua tilaisuuden aikana käydään tapahtuman keskustelukanavalla. 

Lisätietoja:

Ministeri Lulu Ranteen haastattelupyynnöt erityisavustaja Marjo Lindgren, p. 0295 342 119, [email protected]