Ministeri Ranne: Hallitus vahvistaa liikennehankkeilla Suomen turvallisuutta ja kasvua

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2024 15.00
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne katsoo kameraan
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (Kuva: Fanni Uusitalo/VNK)

Hallitus antoi eduskunnalle 23.5.2024 esityksen vuoden 2024 toiseksi lisätalousarvioksi. Esitykseen sisältyy useita liikennehankkeita eri puolilla Suomea.

- Hallitus muuttaa liikenneinvestointien painopistettä. Edistämme paitsi hallitusohjelman mukaisia, kasvua vauhdittavia hankkeita, myös täysin uusia infrahankkeita. Näillä uusilla hankkeilla vahvistamme erityisesti Suomen turvallisuutta ja huoltovarmuutta ja poistamme tulppia elinkeinoelämän investoinneilta. Hallitus rakentaa terveen kasvun edellytyksiä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus aloittaa uutena kohteena Lapin valtatie 21:n parantamisen Enontekiöllä Ailakkalahti—Kilpisjärvi välillä. Hallitus esittää hankkeelle 4,2 miljoonan euron valtuutta ja määrärahaa vuodelle 2024. Hankkeessa parannetaan liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta sekä varmistetaan Suomen huoltovarmuudelle ja sotilasliikenteelle tärkeitä yhteyksiä Pohjois-Norjaan ja Jäämerelle.

Uutena kohteena on myös valtatie 15, Kotkan sisääntulotien kohdalla (Hyväntuulentie). Hallitus esittää kohteelle 8,17 miljoonan euron valtuutta ja 1 miljoonan euron määrärahaa. Hankkeella on merkitystä Suomen huoltovarmuudelle Suomen vilkkaimpiin kuuluvan sataman pääliikenneyhteytenä. Kohde on hyvä alku kauan kaivatulle koko valtatie 15:n parantamishankkeelle.

Investointeja elinkeinoelämän tarpeisiin

Jalasjärvellä ja Hämeenlinnassa rakennetaan liittymiä vauhdittamaan elinkeinoelämän investointeja.

Valtateiden 3 ja 19 liittymäjärjestelyjä parannetaan Jalasjärvellä Kurikassa. Hankkeelle esitetään 11 miljoonan euron valtuutta ja 1 miljoonan euron määrärahaa.

Valtatielle 3 Hämeenlinnan ja Janakkalan rajalle ehdotetaan rakennettavaksi eritasoliittymä, joka kytkee Moreeni—Rastikankaan -yritysalueen sujuvammin päätieverkkoon. Hankkeelle esitetään 5,04 miljoonan euron valtuutta ja 1 miljoonan euron määrärahaa.

Valtatielle 11 Koiviston silta ja Pikkuhaaran silta (Pori ja Ulvila) esitetään 16 miljoonan euron valtuutta ja 11,7 miljoonan euron määrärahaa. Hankkeessa parannetaan huoltovarmuutta ja liikenneturvallisuutta uusimalla huonokuntoiset Kokemäenjoen ylittävät sillat.

Hallitusohjelmassa sovittu investointiohjelma jatkuu. Hallitus esittää kolmen hankkeen aloittamista: valtatie 5 Leppävirta—Kuopio, valtatie 8 Edsevö—Lepplax, sekä Rantaradan kehittäminen Kauklahti—Karjaa. Hankkeille esitetään myönnettäväksi yhteensä 234 miljoonan euron valtuus. 

Maantielauttaliikenteen palvelusopimuksiin rahoitusta

Hallitus esittää lisäksi 1 450 miljoonan euron valtuuden myöntämistä pitkäkestoisiin (20—21 vuoden) maantielauttaliikenteen palvelusopimuksiin. Rahoitus sisältyy perusväylänpidon vuotuiseen määrärahakehykseen.

Lisätietoja:

erityisavustaja Tuomas Sorsa, p. 0295 342 012, [email protected]

talous- ja hallintojohtaja Mikko Nygård, p. 0295 342 547, [email protected]